zondag, 14. november 2010 - 18:40 Update: 08-07-2014 1:02

Ajax 'koppie onder' bij naar boven kijkend AZ

Alkmaar

[Elf-Voetbal] Opnieuw duur puntverlies voor Ajax in de strijd om de titel. Nadat de Amsterdammers vorige week hun meerdere moesten erkennen in ADO Den Haag (0-1) bleek zondag ook buurtgenoot AZ te sterk voor de formatie van Martin Jol. Kopdoelpunten van Pontus Wernbloom en Kolbeinn Sigthórsson werden de 29-voudig landskampioen fataal: 2-0.

Al vroeg in de wedstrijd kon worden geconcludeerd dat er voor Ajax weinig te halen viel op bezoek bij AZ. De Alkmaarders verschenen meermaals voor het doel van Maarten Stekelenburg, die pogingen van Graziano Pellé rakelings over en naast zijn doel zag vliegen. Tegenover de Alkmaarse inzetten stond een doelpoging van Luis Suarez. De Ajax-aanvoerder schoot het leer echter tegen de voor hem welbekende lat, voor de elfde keer al dit seizoen.

Na de theepauze waren er weinig aanpassingen te zien in het spelbeeld. Weer was het AZ dat de kansen niet wist te verzilveren en weer lukte het Ajax niet om voor het doel van Sergio Romero te verschijnen. Maar het verschil tussen de eerste en de tweede helft betrof de doeltreffendheid van AZ. Wernbloom kopte AZ in de 75e minuut naar een 1-0 voorsprong, terwijl drie minuten later ook de kopbal van Sigthórsson Ajax fataal werd. De blik van Jol na de tweede AZ-treffer was veelzeggend.

In de slotfase was de frustratie duidelijk zichtbaar bij de Ajacieden. André Ooijer werd met een rode kaart van het veld gestuurd en invaller Mido een aanvarinkje met Pellé. Op de stand had dat echter geen invloed meer. Het bleef bij 2-0. Door de nederlaag van Ajax is er een einde gekomen aan de goede uitreeks van de Amsterdammers. Op 6 december 2009 werd voor het laatst een uitnederlaag geleden in de Eredivisie, FC Utrecht was toen de tegenstander. De veertien daaropvolgende duels gingen niet verloren. AZ staat vijfde met nog maar twee punten achter nummer vier Ajax.
Categorie:
Tag(s):