dinsdag, 19. oktober 2010 - 13:22

ANWB waarschuwt voor zeer drukke avondspits

Den Haag

De ANWB waarschuwt voor een zeer drukke avondspits op vrijdag 22 oktober. Dan begint voor de regio Noord de herfstvakantie terwijl ook veel scholen in het Zuiden hun deuren dan sluiten.

In de regio Midden zijn de scholen al dicht. Vorige week vrijdag verliep de avondspits erg druk met ruim 370 kilometer file. Bovendien regende het toen. De weerberichten voorspellen een herhaling van dat scenario, met opnieuw veel drukte tot gevolg, zo voorspelt de ANWB.

Voor verkeer naar het zuiden dreigt nog een extra handicap: De A2 ten zuiden van Eindhoven gaat vrijdagavond 22 oktober om 21.00 uur dicht richting Maastricht om pas zaterdag 23 oktober rond het middaguur weer open te gaan. Dat betekent dat tienduizenden automobilisten zullen moeten omrijden. De ANWB adviseert verkeer dat vrijdagavond of zaterdagochtend naar België of Frankrijk rijdt, om dat via Breda te doen. Ook kunnen vakantiegangers kiezen voor de route Venlo-Maastricht (A73/A2)

De drukte op de weg begint vrijdag al rond het middaguur. Tegen 17.00 uur is het hoogtepunt. De filekans is het grootst op de wegen in het midden van het land, zoals de A1 en de A2 vanuit Amsterdam en de A12, de A27 en de A28 vanuit Utrecht. Ook op de A50 rond Arnhem wordt het druk. Wel zijn de werkzaamheden aan de Rijnbrug bij Heteren inmiddels afgerond, waardoor de files naar Oss minder lang zullen zijn dan vorige week. Na 19.30 uur zijn de meeste files wel weg.

De herfstvakantieperiode duurt van vrijdag 15 oktober tot en met zondag 31 oktober 2010. In deze periode gaan ongeveer 1.3 miljoen Nederlanders op vakantie. De helft viert vakantie in het buitenland. Het ministerie van OCW adviseerde scholen in de regio’s Midden en Zuid van vrijdag 15 tot en met zondag 24 oktober herfstvakantie te vieren. Uit navraag van de ANWB blijkt echter dat veel scholen in de regio Zuid dit advies naast zich neer hebben gelegd en pas vanaf vrijdag 22 oktober hun deuren sluiten.
Provincie:
Tag(s):