woensdag, 17. november 2010 - 17:32

Doop nieuw patrouilleschip Zeeland

Vlissingen

Karla Peijs, commissaris van de Koningin in Zeeland, doopt zaterdag 20 november het nieuwe patrouilleschip van de Koninklijke Marine: Zeeland.

De ceremonie vindt plaats op de scheepswerf van Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen.

Nadat de Holland en de Friesland eerder dit jaar dezelfde ceremonie ondergingen, is dit het derde vaartuig in de Holland-klasse dat gedoopt wordt. Volgend jaar wordt het laatste schip uit deze serie met de naam Groningen gedoopt.

De patrouilleschepen zijn verworven ter vervanging van de vier afgestoten M-fregatten. De vaartuigen gaan een belangrijke bijdrage leveren aan internationale maritieme rechtshandhaving en veiligheid, zoals aan antipiraterij missies en counterdrugsoperaties. De schepen worden dan ook ingezet voor kustwachttaken in Nederland en in het Caraïbisch Gebied.

De vier nieuwe patrouilleschepen beschikken over een breed pakket van sensoren. Door de vergaande automatisering en op afstand bedienbare systemen om met het schip te varen en door de op afstand bedienbare wapens, kan het schip met een 50-koppige bemanning volstaan.

Het schip blijft voorlopig Zeeland heten, het predicaat Harer Majesteits ontvangt het vaartuig pas als het daadwerkelijk in dienst wordt gesteld.
Provincie:
Tag(s):