woensdag, 8. september 2010 - 11:24

Gevangenisstraffen opgelegd in mensenhandelzaak

Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft gisteren twee vrouwen en twee mannen veroordeeld voor 12 tot 20 maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De mannen en vrouwen hebben zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan mensenhandel.

De bal kwam aan het rollen toen bij de politie twee anonieme meldingen en een anonieme brief binnenkwamen van gedwongen prostitutie in een motel in Voorschoten. In het onderzoek dat daarop volgde bleek dat in motels in de politieregio Hollands Midden, maar ook in andere delen van Nederland vrouwen zonder legale verblijfsstatus gedwongen als prostituee aan het werk werden gezet. Dit vond plaats in de periode van september 2007 tot augustus 2008.

De rechtbank heeft geoordeeld dat vier Thaise vrouwen door de verdachten zijn uitgebuit. Zij werden onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald, waarbij hen werd beloofd dat ze veel geld konden verdienen. Eenmaal in Nederland werd hen verteld dat ze een grote schuld hadden en dat ze het overgrote deel van hun inkomsten moesten afstaan als betaling voor de reis en hun verblijf in het motel.

In sommige gevallen werd hen verteld dat de schuld 40.000 euro bedroeg. De vrouwen moesten lange werkdagen maken en in sommige gevallen zelfs 7 dagen per week werken. Ze konden geen kant op omdat ze de taal niet spraken, zich illegaal in Nederland bevonden, hier geen mensen kenden en werden gecontroleerd door verdachten. Zij zagen daarom geen andere oplossing dan zichzelf te prostitueren en de inkomsten van hun werkzaamheden af te staan.

Een man en een vrouw worden gezien als de drijvende kracht achter de mensenhandel. Zij speelden een sleutelrol bij het aanwerven van de vrouwen in Thailand. Zo heeft de man onder andere geld betaald ter dekking van de kosten om de vrouwen naar Nederland te brengen. Hij heeft 20 maanden gevangenisstraf gekregen. De vrouw, die 18 maanden gevangenisstraf kreeg, is zelf van Thaise afkomst. Zij fungeerde als intermediair tussen een Thaise ronselaar en de Nederlandse verdachten. De overige verdachten hadden elk hun rol in het regelen van klanten, het boeken en betalen van hotelkamers en het maken van foto’s van de slachtoffers en deze op sekssites plaatsen.
Provincie:
Tag(s):