maandag, 6. december 2010 - 11:51

Slachterij betrapt op illegaal slachten

Rechercheurs werkzaam bij de Inlichtingen- en opsporingsdienst van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) hebben onder leiding van het Functioneel Parket op vrijdagavond 3 december een slachthuis in Noord-Brabant op heterdaad betrapt op het illegaal slachten van 72 schapen.

Er loopt een strafrechterlijk én een bestuursrechterlijk onderzoek tegen de exploitant van de slachterij. De onderzoeken zijn ingesteld wegens vermoedelijke overtreding van de Europese wet- en regelgeving die geldt voor het slachten van dieren. De exploitant wordt verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door ongekeurd vlees in de handel te brengen.

Afwezigheid dierenarts nVWA
Het gaat om een slachterij waar niet dagelijks wordt geslacht. Als een eigenaar van een slachthuis wil slachten is hij wettelijk verplicht vooraf aan het slachtproces een keuring bij de nVWA aan te vragen. De officiële dierenarts van de nVWA komt dan de dieren keuren bij het bedrijf. De eigenaar van deze slachterij had geen aanvraag ingediend om die avond te mogen slachten. Na de slachting moeten de karkassen gekeurd worden door keuringsassistenten van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS). Ook zij waren die vrijdagavond niet aanwezig.

Genomen maatregelen
Na de inval zijn de schapenkarkassen en het schapenvlees in beslag genomen. Het materiaal is afgevoerd voor destructie. De eigenaar en een personeelslid van het slachthuis zijn aangehouden. Naast het onderzoek heeft de nVWA alle aangevraagde officiële keuringen van dit bedrijf ingetrokken. Hangende het onderzoek wordt de erkenning van dit slachthuis geschorst.

Keuringen
Een officiële dierenarts van de nVWA dient een keuring uit te voeren als de schapen nog in leven zijn (ante mortem). Hij beoordeelt dan of de schapen gezond zijn en niets mankeren waarna bij goedkeuring de dieren geslacht kunnen worden. Keuringsassistenten van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) houden toezicht en verrichten daarna keuringen (post mortem) van karkassen aan de slachtband in de slachterij.
Provincie:
Tag(s):