donderdag, 28. januari 2010 - 18:34

Studenten ontwerpen Zeeuws Palm Island

Middelburg

In september 2009 is een groep van 23 studenten Aquatische Ecotechnologie van de Delta Academy van Hogeschool Zeeland aan de slag gegaan met het project de Delta Sensatie.

De Delta Sensatie vraagt de studenten na te denken over de mogelijkheden van een eiland voor de Zeeuwse kust. Het project is opgezet door een projectgroep van advies- en ingenieursbureau Oranjewoud. Woensdag presenteerden de studenten hun plannen in het Provinciehuis van Middelburg.

De vraag was realistisch, de opdracht fictief: ontwerp voor opdrachtgever Molecaten een eiland voor de Zeeuwse kust dat aantrekkelijk is om te exploiteren en dat tevens met de recreatieve insteek ervan een impuls geeft aan de economie en recreatie in Zeeland. Haalbaarheid, inpassing in de omgeving en draagvlak spelen daarbij een grote rol. Arno Boomert was namens Molecaten, een recreatiebedrijf dat diverse vakantieparken bezit en de hedendaagse recreant goed kent, de opdrachtgever. Diverse partijen zoals Stichting Het Zeeuwse Landschap, de gemeentes Sluis en Knokke en het waterschap Zeeuws Vlaanderen hebben in gastcolleges duidelijk gemaakt waar de studenten rekening mee dienden te houden.

De Vlakte van de Raan is door veel studenten gekozen als aantrekkelijke toekomstige plek voor het eiland. Er is veel aandacht besteed aan duurzame materialen, energieopwekking vanuit de getijdenbeweging en de aantrekking van verschillende doelgroepen. Door de grote vrijheid bij de opdracht zijn er uiteenlopende eilanden ontworpen: van een drijvend eiland dat uit meerdere grote plateaus bestaat tot een eiland met een uitvalsbasis voor het loodswezen uit financieel oogpunt.

Ook de vormen zijn divers. Zo is er een eiland ontworpen in de de vorm van een Zeeuwse mossel en ook een eiland in de vorm van Zeeland ontbreekt niet.
Provincie:
Tag(s):