vrijdag, 23. december 2011 - 18:37 Update: 08-09-2018 15:04

Crowdfunding Amsterdam Museum voor schilderij Napoleon levert € 51.349 op

Amsterdam

De crowdfundingsactie van het Amsterdam Museum ten behoeve van de restauratie van het schilderij De Intocht van Napoleon te Amsterdam van Matthieu van Bree uit 1813 is vandaag zeer succesvol afgesloten met een laatste donatie van 8.000 euro van het Vossius Gymnasium in Amsterdam.

In totaal is er € 51.349 bijeengebracht. Het museum hoopte op een bedrag van € 30.000. Het museum is bijzonder verheugd dat het is gelukt om het publiek te betrekken bij het erfgoed dat onder zijn beheer valt. Begin 2012 zal met het herstel van het werk worden gestart.

Nieuwe actie voor de lijst: € 10 per centimeter

De totale kosten voor restauratie bedragen € 46.200. Dit bedrag is hoger dan de € 30.000 die aanvankelijk werd geschat begin 2011 omdat inmiddels de vernislaag en daarmee de overschilderingen zijn verwijderd. De beschadigingen die zichtbaar werden zijn iets ernstiger dan verwacht. De restauratie die in de Schuttersgalerij plaatsvindt en voor publiek te volgen is, zal een paar maanden duren.

Als het werk in volle glorie is hersteld heeft het schilderij een lijst nodig. Hiervoor start het Amsterdam Museum een nieuwe actie: € 10 per centimeter om de benodigde € 20.000 voor de 20 meter lijst bij elkaar te krijgen. Hiermee hoop het museum nog meer mensen bij zijn collectie te betrekken. Donateurs zullen worden uitgenodigd voor een presentatie van de restaurator en uiteraard steeds op de hoogte worden gesteld van de vorderingen. Door de succesvolle eerste crowdfindingsactie is de financiering voor de eerste 5 meter al rond omdat er zo’n € 5.000 meer is gedoneerd:
http://hart.amsterdammuseum.nl/page/24250/nl

Intocht van Napoleon te Amsterdam van Matthieu van Bree uit 1813

Het werk De intocht van Napoleon te Amsterdam is een herinnering aan 9 oktober 1811. De Amsterdamse burgemeesters heetten op die dag Keizer Napoleon welkom bij de stadsgrens. Burgemeester Willem Jozef van Brienen overhandigde hem de zilveren stadssleutels. Volgens het schilderij van Van Bree stond hij met de stadsbestuurders ter linkerzijde en de Franse gouverneur-generaal Lebrun en andere bestuurders ter rechterzijde.

De overhandiging van de sleutels symboliseerden het respect van de stad voor de hoge gast en waren natuurlijk ook een teken van onderwerping. Dit korte verblijf in de stad en in het land is vastgelegd door de Antwerpse schilder Matthieu van Bree. Voor zover mogelijk maakte hij van de hoofdpersonen portretten naar het leven. Op de verjaardag van Napoleon, 15 augustus 1813, werd het schilderij onthuld in de audiëntiezaal van het stadhuis, het huidige hotel The Grand. Vervolgens zat men met het enorme doek behoorlijk in de maag. Het bleef op zijn plek in het stadhuis totdat men het doek kwijt kon aan het in 1885 geopende Rijksmuseum. In 1891 werd het schilderij van de wand gehaald.

In de volgende eeuw bleef het schilderij op de rol, met uitzondering van een relatief korte periode in het Stedelijk Museum en bij een enkele herdenkingstentoonstelling. Het monumentale werk van Van Bree geeft een inkijk in de omgang met een indrukwekkende gebeurtenis in 1811. De stijl waarin Van Bree aan die gebeurtenis vorm gaf, zou van grote invloed zijn op schilders na hem zoals Pieneman die tot taak had de vroege periode van het Nederlandse Koninkrijk te schilderen.

Over het Amsterdam Museum
Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad Amsterdam; over toen, nu en straks. Het Amsterdam Museum beoogt niet alleen een museum over Amsterdam te zijn, maar wil ook het museum van en voor alle Amsterdammers zijn. Jaarlijks ontvangt het Amsterdam Museum, inclusief Museum Willet-Holthuysen circa 250.000 betalende bezoekers uit binnen- en buitenland. Het Amsterdam Museum wordt ondersteund door de Bank Giro Loterij, de cultuurloterij van Nederland.

Foto: De Intocht van Napoleon te Amsterdam van Matthieu van Bree uit 1813

Categorie:
Provincie: