dinsdag, 24. mei 2011 - 17:02

Duitse loopgraaf ontdekt op Grebbeberg

Utrecht

Bij archeologisch onderzoek op de Grebbeberg zijn onlangs de resten gevonden van een Duitse loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog. Dit is bijzonder omdat het verdedigingswerk niet voorkomt in publicaties over de Grebberg in oorlogstijd

Bestudering van luchtfoto's uit de oorlog wijst uit, dat deze loopgraaf moet zijn aangelegd tussen december 1944 en april 1945. Dit is de periode waarin Duitse troepen een verdedigingslinie hebben ingericht op de noordelijke Rijnoever. Zij maakten hierbij gebruik van Nederlandse dwangarbeiders, voornamelijk jonge mannen. Verscheidene van hen raakten gewond bij beschietingen door de geallieerden.

Het verdedigingswerk is ontdekt bij onderzoek door RAAP Archeologisch Adviesbureau, dat de Tweede Wereldoorlog sporen op de Grebbeberg voor het eerst systematisch in kaart bracht. Op de omgang met oorlogserfgoed in Nederland is nog geen visie vastgelegd. Het RAAP-onderzoek geeft hiertoe een aanzet.

De eerste exemplaren van het rapport zijn vanochtend uitgereikt aan drs. M. Glastra, directeur Stichting Het Utrechts Landschap, en aan de heer H. Brons, bestuurslid van Stichting De Greb.

De provincie Utrecht heeft door middel van een subsidie meebetaald aan het onderzoek. Militair erfgoed is een van de speerpunten van het provinciale erfgoedbeleid.
Provincie:
Tag(s):