zondag, 8. mei 2011 - 13:44

Eigenwijze visser met motorpech komt 'gratis' KNRM-hulp duur te staan

IJmuiden

Een sportvisser met motorpech, die zich doelbewust van de Belgische kust naar Nederland liet drijven om zich daar kosteloos te laten helpen, zal van de KNRM de rekening gepresenteerd krijgen wegens misbruik.

‘De KNRM geeft daarmee een signaal, dat kosteloze hulpverlening ook grenzen kent’, meldt de hulporganisatie.

Afgelopen vrijdag kreeg de sportvisser 70 kilometer uit de kust van België motorpech en vroeg de kustwacht in Oostende om hulp. Deze bood hulp aan om naar Zeebrugge te worden gesleept. Dit weigerde de visserman, die verder niet in nood verkeerde, omdat hij naar de Roompot in Nederland gesleept wilde worden.

Ook de aangeboden betaalde sleepboothulp naar de Roompot door Multraship uit Terneuzen werd afgewezen. De sportvisser gaf vervolgens aan zich op de vloedstroom naar Nederlands zeegebied te laten drijven om daar via de Nederlandse Kustwacht de kosteloze hulp van de KNRM in te roepen om dan alsnog op de gewenste plaats van bestemming te komen.

Het kustwachtcentrum kon na hardnekkige weigering van betaalde hulp, niet anders doen dan de procedures volgen en het reddingstation Neeltje Jans alarmeren. De reddingboot met de bemanning is hiervoor enkele uren in touw geweest.

Misbruik
De KNRM, die van de situatie op de hoogte was, beschouwt dit als misbruik en zal voor de sleephulp een tarief van € 2.300,- per uur in rekening brengen. Er wordt aangifte gedaan van misbruik van hulpverleningsdiensten.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij garandeert 24 uur per dag redding en hulp op zee, waarvoor geen kosten in rekening gebracht worden. De reddingboten van de KNRM worden bemand door vrijwilligers.

Donaties
Het reddingwerk door de vrijwilligers wordt mogelijk gemaakt door donaties van Redders aan de wal. De KNRM wil met dit laatste incident duidelijk maken dat redders altijd oproepbaar zijn en altijd zullen varen, maar dat aan kosteloze hulpverlening een grens zit.

De KNRM beschermt daarmee het unieke karakter van de organisatie. Kosteloze hulpverlening, uitgevoerd door professionele vrijwilligers en bekostigd door donateurs zijn waardevolle kenmerken, die al sinds 1824 zorgen voor gemotiveerde vrijwilligers, moderne reddingboten en zeer betrokken donateurs.

De KNRM kwam in 2010 86 keer in actie voor sportvissers. In totaal voer de KNRM in 2010 1.880 keer uit. In 471 gevallen vanwege motorpech. Wie in nood verkeert en geholpen wordt door reddingboten van de KNRM wordt kosteloos naar de dichtstbijzijnde haven gebracht.
Provincie:
Tag(s):