donderdag, 8. december 2011 - 17:33

Elektronisch patiëntendossier krijgt doorstart

Den Haag

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) komt er toch, maar dan zonder dat de overheid erbij wordt betrokken. Dit melden verschillende media donderdag.

Het elektronisch patiëntendossier moet een doorstart krijgen. Hierover zijn huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie het alsnog eens geworden.

Minister Schippers van Volksgezondheid laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de organisaties een Vereniging van Zorgaanbieders oprichten die verantwoordelijk wordt voor de uitwisseling van medische gegevens.

Minister Schippers is zelf niet betrokken bij het plan, maar stelt eenmalig wel ruim 2 miljoen euro beschikbaar om regie en zeggenschap van de patiënten vorm te geven. 1,5 miljoen daarvan is voor het openhouden van het klantenloket tijdens de overgangsperiode.

Eerder dit jaar wees de Eerste Kamer de elektronische uitwisseling van medische gegevens af omdat dat niet veilig genoeg zou gebeuren. Maar de Tweede Kamer wil nog steeds dat er een EPD komt. De Tweede Kamer is van mening dat uitwisseling van medische gegevens in het belang is van de patiënt.
Schippers denkt dat de nu gevonden oplossing tegemoetkomt aan de uiteenlopende opvattingen van Tweede en Eerste Kamer.
Provincie:
Tag(s):