zaterdag, 2. juli 2011 - 12:47

Inbraken niet te stoppen – politie vraagt nadrukkelijk hulp inwoners

Hoogeveen

Hoogeveen heeft te maken met een voortdurende serie woninginbraken. Waar in 2010 in Hoogeveen 123 keer werd ingebroken in een woning, registreerde de politie dit jaar al 198 woninginbraken. Extra politietoezicht en enkele aanhoudingen konden tot nu toe deze inbrakengolf niet stoppen.

De politie vraagt daarom de inwoners van Hoogeveen nadrukkelijk om hulp. Met deze hulp hoopt de politie een einde te kunnen maken aan deze inbraken.

Al vanaf eind 2010 vinden er wekelijks woninginbraken plaats in Hoogeveen. Soms enkele per week, soms enkele per dag. Deze inbraken worden in heel Hoogeveen gepleegd en regelmatig meerdere in een bepaalde buurt. De politie stelt bij elke woninginbraak standaard een sporenonderzoek in. Waar dat nodig is wordt de deskundigheid van de Forensische Opsporingdienst ingeschakeld. Daarnaast is een buurtonderzoek vast onderdeel van het politieonderzoek.

Toen de politie constateerde dat er geen sprake was van een tijdelijke reeks inbraken maar deze gewoon doorgingen, is een rechercheteam zich gaan bezighouden met het onderzoek. Dit team dat bestaat uit drie tot zes politiemensen.

Het team verzamelt alle relevante informatie, onderzoekt sporen en verhoort getuigen. Vast onderdeel is ook een voortdurende analyse van de gepleegde inbraken. Informatie van dit team is input voor de briefing van de basiseenheid en op basis daarvan wordt extra gericht toezicht gepland.

Veiligheid is niet van de politie alleen
Deze inbraken hebben impact in elke wijk van Hoogeveen. Veel mensen zijn of kunnen slachtoffer worden. Er wordt van alles aan gedaan om inbrekers op te sporen en daarmee een eind te maken aan de inbraken. Het opvallende en onopvallende politietoezicht is geïntensiveerd, elk spoor wordt grondig onderzocht en alle mensen die iets kunnen verklaren wat van waarde kan zijn worden benaderd.

Daarnaast wordt samengewerkt met gemeentelijke en particuliere beveiligingsdiensten. Hoewel burgers al regelmatig zaken melden, kan dit volgens de politie nog veel vaker en beter. Mensen zien veel maar aarzelen vaak dit te melden. En dat terwijl er mogelijkheden genoeg zijn.

Elke verdachte situatie melden
Elke melding over verdachte personen kan van belang zijn. Vreemde personen in de straat of buurt of bijv. in de tuin bij een buurtbewoners kan duiden op een inbraak. Maar het gaat het niet alleen over inbrekers. De buit gaat ook ergens naar toe. Misschien valt het regelmatig ergens naar binnen brengen van allerlei spullen wel iemand op. Ook via helers kan de politie inbrekers op het spoor komen.

De politie vraagt elke verdachte situatie te melden. Lijkt het op een inbraak; bel dan 112. Is het niet direct dringend; geef het dan door via 0900-8844, meldt het op het politiebureau of mail het via de contactmogelijkheid opwww.politie.nl/drenthe. Anoniem bellen kan via MMA 0800-7000.

Ook kan er vanaf woensdag 6 juli via Twitter http://twitter.com/#!/PolitieHoogevn informatie worden doorgegeven hoewel dit middel beter niet gebruikt kan worden voor vertrouwelijke informatie.

Aanhoudingen
Bij meerdere inbraken zijn sporen gevonden en getuigen gaven enkele signalementen van mogelijke daders. Ook meldden oplettende burgers verdachte bewegingen en kon de politie door het verscherpte toezicht daar ook snel op reageren. Ondanks dit alles kon de politie tot nu toe slechts twee verdachten aanhouden. Daardoor werden twee woninginbraken opgelost. De inbraken gingen echter gewoon door.

Analyse

Uit de analyses van de politie komt naar voren dat er sprake is van meerdere daders.

Een klein deel van de inbraken is zeer waarschijnlijk gepleegd door criminelen die ergens anders vandaan komen. Deze inbrekers kiezen een bepaalde plaats, rijden daar naar toe en plegen dan willekeurig een aantal inbraken in een bepaalde buurt. Dit gebeurt hoofdzakelijk ’s nachts.

Het merendeel van de inbraken schrijft de politie echter toe aan lokale criminelen. Deze zijn plaatselijk goed bekend en opereren te voet of op de fiets. Daardoor kunnen ze o.a. snel verdwijnen als ze worden betrapt. De politie denkt niet dat er sprake is van een bende. Het beeld is dat men alleen of soms met twee personen tegelijk opereert. Deze inbraken vinden overdag of ’s avonds plaats.

Werkwijze

Bijna altijd wordt ingebroken in een vrijstaande of een hoekwoning. Men komt binnen door het forceren van een raam of deur en door inklimming via een afdak of schuurtje. Bij deze werkwijze wordt meestal ook de woning doorzocht op buit. In een aantal gevallen is er sprake van het ingooien van een raam waarbij dan van buitenaf duidelijk zichtbare waardevolle spullen worden meegenomen. Ook is meerdere keren een ruitje ingeslagen van- of bij een deur waar de sleutel aan de binnenkant in het slot zat. De buit bestaat hoofdzakelijk uit geld, sieraden, tv schermen en laptops.
Provincie:
Tag(s):