vrijdag, 4. november 2011 - 16:28

Minister op bezoek inzake drugsbeleid

Terneuzen

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en burgemeester Jan Lonink van Terneuzen gaan in gesprek over de vernieuwingen in het drugsbeleid.

Aanstaande maandag praten zij in Terneuzen over welke vernieuwingen er landelijk worden ingevoerd en welke effecten deze maatregelen op lokaal niveau hebben.

Het kabinet staat voor een daadkrachtige aanpak van drugsgerelateerde overlast en (georganiseerde) criminaliteit. Die aanpak moet een einde maken aan het huidige 'open-deur-beleid'. De minister is bezig met een herziening van het coffeeshopbeleid, met onder meer de landelijke invoering van het ingezetenencriterium en clubpasjes. Coffeeshops worden besloten clubs, uitsluitend toegankelijk voor meerderjarige ingezetenen van Nederland. Met dit aangescherpte coffeeshopbeleid wordt allereerst ervaring opgedaan in de drie zuidelijke provincies: Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.

Burgemeester Jan Lonink vroeg meerdere malen aandacht van de landelijke politiek voor aanpassingen in het drugsbeleid. Dit deed Lonink omdat Terneuzen kampte met veel overlast door drugstoerisme. Deze overlast nam sterk af toen een van de twee coffeeshops na diverse overtredingen van de AHJOG-criteria haar deuren moest sluiten.

De burgemeester vroeg de landelijke politiek het softdrugsbeleid aan te passen om meer en stevige handvatten te hebben om overlast tegen te gaan en regels te handhaven. In afwachting van de landelijke aanpassingen in het drugsbeleid verscherpte de burgemeester daarom zelf het lokale drugsbeleid. Terneuzen voerde bijvoorbeeld als eerste gemeente in dat coffeeshopbezoekers nog maar twee gram drugs per dag kunnen kopen.

In tegenstelling tot andere gemeenten die kampten met overlast, ging Terneuzen bewust niet over tot een zogenaamd nulbeleid. Want een gedoogbeleid gericht op de lokale vraag is volgens Terneuzen nodig. Het zorgt onder meer voor een scheiding tussen soft- en harddrugs. Daarnaast moet softdrugsbeleid criminaliteit tegen gaan.
Provincie:
Tag(s):