woensdag, 27. april 2011 - 11:57

Vlag halfstok bij de FNV

Amsterdam

Donderdag gaan bij FNV de vlaggen halfstok. Op Workers Memorial Day gedenken vakcentrale en bonden de jaarlijks meer dan twee miljoen doden door het werk.

Om 15.00 uur eert FNV Bouw in Woerden met een jonge kastanjeboom de vele doden die in de bouw vallen. In het Rotterdamse Katendrecht houdt FNV Bondgenoten een bijeenkomst bij het monument voor vakbondsman Edo Fimmen.

Op deze dag gedenkt de vakbeweging wereldwijd alle werknemers die zijn gestorven als gevolg van hun werk. Iedere 15 seconden sterft er ergens op aarde iemand door het werk, bijna 6000 per dag. Maar 28 april is meer dan alleen een gedenkdag. Workers Memorial Day is ook een gelegenheid waarbij de vakbeweging vraagt om initiatieven voor betere en veiliger arbeidsomstandigheden.

Vorig jaar wees onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten in opdracht van vakcentrale FNV uit dat in Nederland ieder jaar 3000 mensen voortijdig sterven als gevolg van hun werk. De International Labour Organisation (ILO), de VN-organisatie voor arbeid te Geneve, houdt de cijfers wereldwijd bij:

Zo sterven er jaarlijks 2,3 miljoen werknemers door ongelukken en arbeidsgerelateerde ziekten, er vinden 330 miljoen ongelukken op het werk plaats, die tot meer dan drie dagen verzuim leiden.

Blootstelling aan chemische stoffen leidt tot sterfte van 440.000 werknemers en asbest leidt jaarlijks tot zo’n 100.000 doden.

Memorial Day werd in Canada in 1989 officieel verklaard tot de dag om werknemers die vroegtijdig zijn omgekomen te herdenken. De gedenkdag kreeg een internationaal karakter toen in 1996 bij de Verenigde Naties in New York een internationale vakbondsdelegatie aandacht vroeg voor het recht op Decent Work. In Nederland is 28 april voor FNV-bonden sinds 2005 een actiedag voor veilig werken.
Provincie:
Tag(s):