zaterdag, 3. november 2012 - 17:34

Belofte gebroken: aflossing NHG-hypotheek bij verhuizing verplicht

Amersfoort

Iemand die volgend jaar verhuist mag zijn spaar- of aflossingsvrije hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tóch niet meenemen naar een volgende woning.

In plaats daarvan moet hij verplicht annuïtair gaan aflossen. Doet hij dit niet en zet hij de oude hypotheek voort, dan vervalt de NHG-garantie. In dat geval moet tot 1-procentpunt meer aan hypotheekrente worden betaald. Bij de aankondiging van de aflossingsverplichting is door het kabinet de toezegging gedaan dat dit alleen voor nieuwe hypotheken zou gelden.

Vereniging Eigen Huis is verbijsterd dat het kabinet de aflossingsverplichting in de NHG-voorwaarden ook voor bestaande gevallen heeft afgedwongen. Dit is in strijd met de eerdere toezegging dat bestaande hypotheekcontracten op dit punt ongemoeid worden gelaten. De vereniging vindt dat de overheid zich hiermee hoogst onbetrouwbaar toont en roept de Tweede Kamer op om de NHG-maatregel, die op 1 januari 2013 ingaat, terug te draaien. Vereniging Eigen Huis is overigens fel tegenstander van ongelijke behandeling van nieuwe en bestaande hypotheken. Dit geeft een tweedeling in de consumentenmarkt en blokkeert daarmee de doorstroming.

De circa 1 miljoen huishoudens die een spaar- of aflossingsvrije hypotheek met NHG-garantie hebben, krijgen bij een verhuizing met deze aflossingsverplichting te maken. Sinds het begin van de crisis wordt ongeveer 80% van de nieuwe hypotheken met NHG-garantie afgesloten.

Verplicht aflossen, hogere maandlasten
Door annuïtaire aflossing van de hypotheek verplicht te stellen, wordt de hypotheek na verhuizing aanmerkelijk duurder. De maandlasten nemen direct toe en stijgen door met het verstrijken van de jaren. Bij de veel voorkomende (bank)spaarhypotheek bouwt een huiseigenaar vermogen op om na 30 jaar de hypotheekschuld ineens af te lossen. Maar het tussentijds stopzetten van deze hypotheekvorm levert in veel gevallen een aanzienlijke nadeel op.

Een huiseigenaar die verhuist naar een volgende woning kan er voor kiezen om zijn (bank)spaarhypotheek zonder NHG voort te zetten. In dat geval wordt hij geconfronteerd met een hogere hypotheekrente en verlies van de NHG-garantie in het geval van werkloosheid, echtscheiding, overlijden of arbeidsongeschiktheid.
Provincie:
Tag(s):