woensdag, 29. februari 2012 - 15:34

Beschijnen piloten met laserpointers wordt strafbaar

Den Haag

Het hinderen van piloten en luchtverkeersleiders met laserpointers wordt expliciet strafbaar gesteld. 'Wie een vliegtuig of luchtverkeerstoren met een laserpointer beschijnt riskeert een gevangenisstraf of geldboete', meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu woensdag.

‘Een sterke luchtvaartsector vereist optimale veiligheid. Met deze strafbaarstelling van onveilig gedrag zetten we opnieuw een stap vooruit’, aldus staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu.

Deze maatregel is bedoeld om de luchtvaartveiligheid te vergroten en maakt onderdeel uit van een wijziging van het Wetboek van Strafrecht die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Staatssecretaris Atsma: ‘Laserbeschijning kan leiden tot hinder en zelfs oogschade bij de piloot of verkeersleider. Doordat zij worden afgeleid komt ook de veiligheid van passagiers in het geding. Dit is geen baldadigheid. Het betreft hier een ernstig delict dat een eigen plaats in het Wetboek van Strafrecht vereist.’

2011:571 meldingen
Piloten worden geregeld in hun werk gestoord door mensen die laserpointers op ze schijnen. In 2011 is 571 maal melding gemaakt van dergelijke praktijken.

Atsma heeft de strafbaarstelling eerder aangekondigd in de Beleidsagenda Luchtvaartveiligheid 2011-215. Hier was een wijziging van het wetboek van strafrecht voor nodig. De verwachting is dat in de loop van 2013 de wijziging in werking treedt.
Provincie:
Tag(s):