maandag, 12. november 2012 - 10:40 Update: 08-07-2014 0:45

'Chip' in hals kan reumapatiënt genezen

Voor het eerst in de medische geschiedenis zijn wetenschappers erin geslaagd om de ontsteking in de gewrichten van reumapatiënten te remmen.

Dat heeft de aan het Academisch Medisch Centrum verbonden arts onderzoeker Frieda Koopman gisteren bekendgemaakt op een mondiaal reumacongres in Washington, zo meldt de Telegraaf maandag.

Het gaat om een unieke proef waarbij in de hals van de patiënt een soort pacemaker wordt geïmplanteerd die elektrische signalen afgeeft. Neurochirurgen plaatsten deze 'chip' om de hoofdzenuw die in de hals loopt. Deze zenuw reguleert onder andere de hartslag en de ademhaling. Er deden acht patiënten mee aan de proef, die succesvol verliep. Er was sprake van minder gezwollen en pijnlijke gewrichten en de ontstekingswaarden in het bloed zakten bij zes van de acht patiënten. Bij vijf van de acht was de respons goed. Bij één patiënt was de reuma zelfs nagenoeg verdwenen.

Het onderzoek is een belangrijke stap naar een geheel nieuwe behandeling van reuma. Zo'n 150.000 mensen in Nederland kampen met de aandoening.
Categorie:
Tag(s):