zondag, 29. april 2012 - 16:36 Update: 08-07-2014 0:52

Feyenoord tegen AZ op polepositie om plaats twee

(Elf Voetbal) Feyenoord heeft in de topper in De Kuip haar kans op de tweede plek vergroot. AZ werd op het eigen Rotterdamse terrein in de luren gelegd: 1-0.

Acht competitiewedstrijden op rij ongeslagen en dertig punten in het huidige kalenderjaar. Zo goed ging het in de laatste zes jaar niet meer met Feyenoord. Onder het bewind van hoofdtrainer Ronald Koeman behaalden de Rotterdammers na 31 speelrondes een puntentotaal van 61. Slechts één club behaalde in diezelfde periode evenzoveel punten in de Eredivisie: AZ. En laat die ploeg vanmiddag nou net op bezoek komen in De Kuip. De inzet: Champions League-voetbal en eventueel het uitstellen van het kampioensfeestje van Ajax. Onafhankelijk van het resultaat in Enschede zou Feyenoord - AZ dan in ieder geval een winnaar moeten opleveren.

Feyenoord moest het in de 'Champions League-voetbaltopper' wel stellen zonder publiekslieveling en topscorer John Guidetti, die met een zenuwontsteking kampt. Een fikse aderlating, helemaal omdat AZ over de minst verschalkte Eredivisie-verdediging beschikte (33 tegendoelpunten). Esteban Alvarado behaalde als enige doelman veertien clean sheets. Op voorhand bedroeg het verschil op de ranglijst tussen Feyenoord en AZ slechts één tegengoal in het voordeel van de Alkmaarders (doelsaldo 62-34 tegenover 62-33).

De eerste echte kans van de wedstrijd kwam op naam van Sekou Cissé, die vrij kon inschieten maar faalde in de afwerking. De krachtmeting begon open, want ook AZ verscheen al vroeg voor het doel van de tegenpartij. Een mislukte voorzet van Simon Poulsen raakte de lat. Brett Holman kwam met het idee om vanaf een meter of 25 Erwin Mulder proberen te verschalken, maar liet dat na. Na een kwartiertje gespeeld te hebben, claimde Feyenoord een penalty. Nick Viergever zou Kelvin Leerdam onderuit hebben geschoffeld in de zestienmeter. Feyenoord was voor rust de bovenliggende partij en kreeg ook de meeste kansen, maar tot een doelpunt leidde dat vooralsnog niet. Een kopbal van Ron Vlaar betrof het laatste wapenfeit van de eerste helft. Het betrof een helft waarin Guyon Fernandez geblesseerd afhaakte. Kopzorgen voor Koeman, ook omdat Guidetti niet meer inzetbaar is.

Kort na rust kreeg Jozy Altidore de grootste AZ-kans tot aan dat moment, Johann Gudmundsson miste de rebound. De grootste Feyenoord-kans in de eerste negen minuten na rust kwam van Ruben Schaken, die op de rechtervleugel in scoringsrijke positie kwam en met een harde uithaal het houtwerk raakte. In de 54e minuut kwam de 1-0 er alsnog. Vlaar bediende Otman Bakkal, die draaide en middels een uithaal met rechts de rechterhoek vond: 1-0. AZ kende daarna een sterkere periode en kwam er goed uit via Holman, die met een rush door de Feyenoord-defensie denderde, maar Mulder op zijn weg vond. Charlison Benschop bediende Maher. Het schot van de 18-jarige middenvelder werd net uit de hoek getikt door Mulder. De slotseconden waren duidelijk voor AZ. Zo probeerden Benschop en Ruud Boymans de gelijkmaker voor hun rekening te nemen en daarmee hun kans op Champions League-voetbal te vergroten, maar mede dankzij uitstekend keeperswerk van Mulder hield Feyenoord zich staande. Ook toen Holman in de blessuretijd de 1-1 had moeten maken.

Feyenoord, dat nu tweede staat in de Eredivisie, mag in het restant van het seizoen proberen om Heracles Almelo (thuis) en SC Heerenveen (uit) met lege handen achter te laten. AZ moet in de laatste twee speelrondes zien af te rekenen met NEC (uit) en FC Groningen (thuis).
Categorie:
Tag(s):