zaterdag, 3. november 2012 - 13:11

FNV: Regeerakkoord over WW breekt de belangrijkste zekerheid van mensen af

Amsterdam

Bij het PvdA-congres in Den Bosch vanmiddag deelt de FNV in beweging taartjes uit met de tekst ‘Snij niet in de WW’.

Tijdens het congres zal vicevoorzitter van de FNV/de nieuwe vakbeweging Leo Hartveld het woord voeren en over de WW-voorstellen concluderen: ‘Dit moeten we maar niet doen.’ Hiermee refereert hij aan eerdere uitspraken van PvdA-leider Diederik Samsom.

Hartveld: “In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat toch heel duidelijk dat de WW in hoogte en duur gelijk blijft. Dat staat nogal haaks op deze compleet uitgeklede plannen, waardoor een behoorlijk vangnet bij dreigende werkloosheid uit Nederland verdwijnt. In combinatie met dalende huizenprijzen en stijgende kosten voor opgroeiende kinderen wordt dat voor veel werkenden die hun baan verliezen een vrije val die niet te stoppen is.”

Ton Heerts, voorzitter van de FNV/de nieuwe vakbeweging sprak in het radioprogramma Tros Kamerbreed vanochtend van ‘kille tijden’: “Dit regeerakkoord breekt de belangrijkste zekerheid van mensen in deze crisistijden af: de gedachte dat je een behoorlijk vangnet hebt in de WW als je onverhoopt je baan kwijtraakt. Dat neemt dit kabinet de werkenden van Nederland nu af. Je zit met de nieuwe voorstellen binnen de kortste keren op bijstandsniveau of helemaal niets en je loopt je zorgen te maken over de vraag of je de huur of je hypotheek nog wel kunt betalen. Terwijl je eigenlijk druk bezig wil zijn met het zoeken naar een andere baan.”

De FNV is helder over de WW-voorstellen die het kabinet nu op tafel heeft gelegd. Heerts: “Dit is het verkeerde plan op het verkeerde moment. We hebben al ruim een half miljoen werklozen in Nederland. En daar komen er elke maand 8000 bij. Dankzij het regeerakkoord kunnen we daar volgens het Centraal Planbureau de komende jaren nog eens tienduizenden bij op gaan tellen. Dan wordt de WW voor al deze mensen ook nog eens compleet uitgekleed en van extra hulp via ‘Van werk naar Werk’-trajecten is eigenlijk geen sprake. Werk, werkgelegenheid en een goed vangnet voor als je even zonder werk zit, dat is waar het om draait in een sociale samenleving. Wij wijzen deze voorstellen dan ook ronduit af.”
Provincie:
Tag(s):