donderdag, 20. september 2012 - 13:28

Forse straffen en ontnemingen in drugszaken

De samenwerking tussen het Openbaar Ministerie en de politie om misdaad niet te laten lonen, werpt zijn vruchten in diverse drugsonderzoeken af. De afgelopen maanden hebben in Leeuwarden een aantal van dergelijke onderzoeken plaatsgevonden die inmiddels in afrondende fase zitten. In enkele gevallen zijn verdachten veroordeeld door de rechter.

Een 23-jarige inwoner van Leeuwarden moet zich vrijdag, 21 september, voor de rechter verantwoorden. Hij wordt ervan verdacht in harddrugs te hebben gehandeld. Daarnaast maakte hij zich schuldig aan openlijke geweldpleging en heling van een gestolen fiets. Er is tegen hem een verzoek tot ontneming van 39.240,- euro gedaan.

In de woning van een 24-jarige inwoner van Leeuwarden werd onlangs 20 gram cocaïne een en hoeveelheid pillen, vermoedelijk xtc, aangetroffen. De harddrugs werden in beslag genomen. Ook is een geld bedrag van 15.000 euro, een motorfiets, een auto en een scooter in beslag genomen.

In een drugsonderzoek in een woning aan de Jacob Binckestraat welke in februari plaatsvond, werden een 38 en een 39–jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Zij zijn inmiddels voor hun criminele activiteiten veroordeeld. De 39-jarige man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden en daarnaast is een ontneming van 45.422,- euro aan hem opgelegd. Ook de sociale dienst vordert nog voor 15 maanden aan onterecht ontvangen uitkeringen en toeslagen van de man terug. De 38-jarige drugsdealer werd veroordeeld tot 18 maanden cel en een ontneming van 51.099,- euro.

Een 23-jarige Leeuwarder werd veroordeeld voor het dealen in harddrugs tot een celstraf van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet hij zijn teveel ontvangen uitkering en een bedrag van 1335,- euro voor wederrechtelijk verkregen voordeel terug betalen.

Tegen vijf inwoners van Leeuwarden van 22, 23, 27, 30 en 34 jaar is inmiddels proces-verbaal opgemaakt. Deze vijf verdachten, waaronder vier mannen en een vrouw, worden ervan verdacht van de handel in soft en harddrugs. Zij zullen zich binnenkort ook voor de rechter moeten verantwoorden.
Provincie:
Tag(s):