donderdag, 25. oktober 2012 - 19:55

Herdenking tweede wereldoorlog en bevrijding

Sluis

Op vrijdag 2 november en zondag 4 november wordt in de gemeente Sluis het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en de bevrijding gevierd.

In samenwerking met Heemkring ‘Cnocke is hier’ organiseert de gemeente herdenkingen op vrijdag 2 november in Eede en Sluis en op zondag 4 november in Hoofdplaat, Biervliet, Oostburg en Retranchement. Iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheden en de bevrijdingsactiviteiten.

Op 1 november 2012 is het precies 68 jaar geleden dat Sluis, als laatste plaats in Zeeuws-Vlaanderen, door de Canadezen werd bevrijd van de Duitse bezetter. Daarmee kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zeeuws-Vlaanderen. Aan de bevrijding gingen twee maanden van hevige strijd in West Zeeuws-Vlaanderen tussen de Duitse en Canadese troepen vooraf (Operation Switchback). Aan geallieerde zijde sneuvelden 779 militairen. Aan Duitse zijde vielen er 1.305 doden en werden ongeveer 13.000 manschappen krijgsgevangen gemaakt. Meer dan 600 burgers kwamen door oorlogshandelingen om het leven. De materiële schade aan woningen, bruggen en wegen was enorm.

Plaatsen als Breskens, Oostburg, Aardenburg, Schoondijke en Sluis waren zo goed als met de grond gelijk gemaakt. De bevrijding werd dan ook veelal met gemengde gevoelens beleefd.
Provincie:
Tag(s):