dinsdag, 2. oktober 2012 - 18:23

KNVB: 'Aantal kwetsende spreekkoren supporters neemt af'

Zeist

ADO Den Haag registreert als beste kwetsende spreekkoren van supporters. Bij Ajax werden zaterdag scheldende fans van FC Twente opgepakt en de KNVB hoopt op assistentie van het Openbaar Ministerie bij dit soort overtredingen.

"Maar het aantal incidenten neemt af", zegt Karin Mössenlechner, coördinator veiligheid en public affairs bij de KNVB in een interview met AD Sportwereld. "Ineens zijn er nu weer een paar incidenten en elk incident is er één te veel. Maar door een actief corrigerend beleid van de KNVB en de clubs daalt het aantal incidenten structureel."

Mössenlechner vertelt dat er op advies van de openbaar aanklager pas bij ADO Den Haag een groepje 'is uitgepikt'. "ADO Den Haag heeft als enige profclub ook een goede audio-opname. Daar is dus goed te zien én te horen wie wat roept. Dat is in het kader van de bewijsvoering erg belangrijk."

"In De Kuip is wát ze daar individueel roepen, moeilijk te registreren. Je kunt het hooguit opmaken uit mondbewegingen van die mensen. Als het een grote groep betreft, is dat allemaal moeilijk vast te stellen en te bewijzen. Maar soms lukt het. Zo hebben we er bij Ajax - FC Twente van zaterdag in het uitvak een groepje uitgepikt dat zich schuldig maakte aan antisemitische leuzen."

"We zouden heel graag zien dat de politie mensen die iets kwetsends roepen gewoon arresteert en voor de rechter brengt. Maar ja, bewijs maar eens dat iemand zijn antisemitische leuzen ook echt zo bedoeld heeft. Dat is een lastige zaak."

Het begrip 'joden' vormt een heet hangijzer. "De fans van Ajax gebruiken dat als geuzennaam. Je kunt toch moeilijk zeggen dat het als geuzennaam onacceptabel is? Hooguit onwenselijk."

"Je kunt toch ook niet iemand verbieden zichzelf jood te noemen? Dat zoiets bij Ajax gebeurt, is geen rechtvaardiging voor antisemitisme." Het aantal kwetsende spreekkoren neemt wel af, wijzen cijfers uit. "In het seizoen 2009/2010 waren er 25 zaken, in 2010/2011 nog zestien en in het seizoen daarna liep het verder terug naar dertien."
Provincie:
Tag(s):