donderdag, 4. oktober 2012 - 8:13 Update: 08-07-2014 0:29

Lamborghini zet cilinder uit voor besparing

Leusden

De Lamborghini Aventador LP 700-4 krijgt vanaf modeljaar 2013 de beschikking over een innovatief start/stop-systeem dat extreem snel werkt dankzij zogenaamde supercaps. Samen met cilinderuitschakeling zorgt dat voor een daling van het gemiddelde verbruik van 7%.

Lamborghini zet voor de Aventador LP 700-4 een compleet nieuwe, geavanceerde start/stop-technologie in. De voor een herstart benodigde energie wordt namelijk geleverd door zogenaamde supercaps. Deze high-performance condensatoren maken een herstart in slechts 180 milliseconden mogelijk. Dit is aanzienlijk sneller dan bij conventionele systemen. Vergeleken met die conventionele start/stop-systemen levert de supercap-technologie bovendien een gewichtsvoordeel van 3 kg op. Daarbij zijn de supercaps zeer compact en gaan ze een autoleven lang mee.

Cylinder Deactivation System (CDS)
De Aventador is voortaan ook uitgerust met het Cylinder Deactivation System (CDS). Bij lage motorbelasting en snelheden lager dan 135 km/h kan dit systeem één cilinderrij ‘uitschakelen’. De motor functioneert dan als een zescilinder. Bij de minste beweging van het gaspedaal staat het volle vermogen van 700 pk weer ter beschikking. Evenals het start/stop-systeem werkt CDS zo snel dat de bestuurder het nauwelijks opmerkt. Bovendien doen de twee systemen geen afbreuk aan de sensationele rijervaring. Ze hebben wel een positieve invloed op de efficiency. Het gemiddelde brandstofverbruik daalt namelijk met 7% tot 16,0 l/100 km; de gemiddelde CO2-uitstoot daalt van 398 naar 370 g/km. Bij een constante snelheid van 130 km/h (op de snelweg bijvoorbeeld) bedraagt de verbruiksvermindering zelfs 20%.

Verder verfijnd onderstel, nieuwe optiemogelijkheden
Het onderstel van de Aventador is verder verfijnd. Nieuw zijn de stuggere veren en geoptimaliseerde schokdempers. Deze combinatie zorgt voor een nog preciezer rijgedrag én levert een duidelijke ‘plus’ voor het comfort op.
Eveneens nieuw voor de Aventador is het Carbon Package. Daarbij worden onderdelen als de voorspoiler, luchtinlaten, motorafdekking en interieuraccenten uitgevoerd in met carbonfiber versterkte kunststof. Ook zijn nu lichtmetalen wielen in Dione-design beschikbaar.
Categorie:
Tag(s):