maandag, 20. augustus 2012 - 15:15

Maximale straf geëist in 'Facebook-moord'

Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag tegen de 15-jarige hoofdverdachte in de Facebook-moordzaak, de maximale straf geëist van 12 maanden jeugdgevangenis met jeugd-tbs. Dit heeft de rechtbank maandag laten weten.

De jongen heeft bekend dat hij Winsie heeft doodgestoken. Hij zou dit volgens zijn eigen zeggen hebben gedaan onder bedreiging.

Openbare zitting
De rechtbank besliste maandagochtend, na advies te hebben ingewonnen bij diverse instanties, dat de zaak van vandaag tegen de destijds 14-jarige jongen, openbaar zou zijn.

Vandaag en morgen behandelt de rechtbank de zaak 'Winsie', waar bij een uit de hand gelopen ruzie op Facebook op 14 januari 2012 het 15-jarige meisje Winsie uit Arnhem werd doodgestoken.

De toen 14-jarige jongen wordt verdacht van het neersteken van Winsie. Een 16-jarig meisje en haar 17-jarige vriend worden ervan verdacht dit te hebben uitgelokt.

Tijdens de pro forma zitting op 12 juni 2012 heeft de rechtbank besloten de zaak van het 16-jarige meisje achter gesloten deuren te behandelen. Dinsdagmiddag beslist de rechtbank of ook de derde zaak tegen de 17-jarige vriend openbaar is.

Openbare of besloten behandeling
Zittingen waarbij minderjarigen zijn betrokken, zijn normaal gesproken niet openbaar. Omdat dit een ernstige en uitzonderlijke zaak is, besloot de rechtbank eerder de zaak openbaar te behandelen. Het belang van openbaarheid weegt in dit geval zwaarder dan het belang van de bescherming van de privacy van de verdachte, vindt de rechtbank.
Provincie:
Tag(s):