dinsdag, 30. oktober 2012 - 9:56 Update: 08-07-2014 0:45

'Meer mensen huren omdat men geen hypotheek kan krijgen'

Amsterdam

Het aantal woningen dat in het derde kwartaal van 2012 verhuurd werd in de vrije sector, steeg ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar met maar liefst 50%.

De gemiddelde huurprijs van huurwoningen boven de EUR 665,- steeg ten opzichte van het voorafgaande kwartaal met 3,5% naar € 12,61 per m2 per maand. Zo blijkt uit de gegevens van Pararius.nl, het grootste platform voor huurwoningen in Nederland.

Geen kans op hypotheek
Steeds meer particulieren willen huren in de vrije sector. Het aantal transacties in de vrije huurmarkt ligt momenteel ruim boven het niveau van de koopsector. Het afgelopen kwartaal werden er 18.664 verkochte woningen gerapporteerd. De berekeningen van Pararius voor de Nederlandse markt wijzen op minimaal 25.000 verhuurde woningen in het derde kwartaal.

Dit betekent dat mensen die in het verleden nog een woning zouden hebben gekocht, momenteel hun aandacht verplaatsen naar de huurmarkt. Jasper de Groot algemeen directeur Pararius: “Ze hebben moeite met het verkrijgen van een hypotheek of hebben te weinig vertrouwen om in de koopmarkt te stappen. De reden dat de prijzen nog niet veel meer zijn gestegen dan 3,5%, wijten wij aan het toegenomen aantal woningen dat door particulieren wordt aangeboden voor verhuur. Verder heeft de maatregel met de Donnerpunten sinds oktober 2011 gezorgd voor flink meer huuraanbod. In het 3e kwartaal van 2012 werden er 39% meer woningen te huur aangeboden dan in het 3e kwartaal van 2011.”

Meer vrijesectorhuurwoningen wenselijk
Voorheen was 7,9% van alle huurwoningen in Nederland aangemerkt als vrijesectorhuurwoning (3,3% van de totale woningmarkt inclusief koopwoningen). Sinds de invoering van de Donnerpunten is dit volgens schattingen van Pararius.nl gestegen naar 9%. Dit betekent dat in een straat met 100 huurwoningen er slechts 9 woningen verhuurd mogen worden voor een prijs die de eigenaar zelf bepaalt.

De 91 andere woningen zijn sociale huurwoningen. Hiervoor geldt een door de overheid vastgestelde lage huurprijs en vaak lange wachtlijsten omdat de huurders nagenoeg nooit doorschuiven naar een duurdere vrijesectorhuurwoning. Deze huurwoningen zijn namelijk schaars en daarom al snel veel duurder. Jasper de Groot: “Er ontbreekt een essentiële tussenlaag die voor een goede aansluiting zorgt tussen de sociale en de vrije sector. De grootste behoefte is er aan huurwoningen in het middeldure huursegment met huurprijzen tussen de € 665,- en € 900,- per maand.”

Huurprijsontwikkeling
De huurprijzen kenden een stijging van 3,5% ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Een behoorlijke stijging, al is de prijsontwikkeling over de afgelopen jaren stabiel te noemen.

Huurprijzen in de vier grote steden
Amsterdam (+2,8%), Rotterdam (+1,3%) en Utrecht (+3,1%) kenden stijgende huurprijzen. Alleen in Den Haag (-1,5%) daalde de huurprijs licht.

Huurprijsontwikkeling per woningtype
De huurprijs van villa’s kelderde in een kwartaal tijd met 8,6% naar een dieptepunt van € 10,25 per m2. Het aanbod in dit segment nam de afgelopen kwartalen sterk toe en deze concurrentie brengt een daling teweeg in de huurprijs. Ook Casco opgeleverde huurwoningen daalden in prijs naar € 9,50 per m2 (-3,4%). De andere woningtypen kenden in het afgelopen kwartaal prijsstijgingen: eengezinswoning + 4,8%, appartement +2,7%, gestoffeerde woonruimte, +1,3%, gemeubileerde woonruimte +1,6%.

Huurprijsontwikkeling per provincie
In tweederde van alle provinciën steeg de huurprijs per m2 in vergelijking met het kwartaal daarvoor. Friesland (-3,2%), Gelderland (-1,3%), Groningen (-6,3%) en Overijssel (-5,2%) waren de enige provinciën waar de huurprijzen daalden.
Categorie:
Tag(s):