dinsdag, 21. augustus 2012 - 19:59

NPCF: er moet worden ingegrepen bij het VUmc

Utrecht

Patiëntenfederatie NPCF vindt het terecht dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het VUmc onder verscherpt toezicht stelt.

De patiëntenfederatie maakt zich grote zorgen om de aanhoudende problemen tussen artsen in het VUmc en het optreden van de Raad van Bestuur. “De situatie in het VUmc brengt grote en onnodige risico’s met zich mee voor de veiligheid van patienten. Dat kan niet. Er moet worden ingegrepen,” zegt directeur Wilna Wind van patientenfederatie NPCF.Begin dit jaar werd bekend dat de Spoedeisende Hulp van het VUmc decor was voor een televisieprogramma. Televisiemakers konden via tientallen op afstand bedienbare camera's meeluisteren en meekijken naar behandelingen en gesprekken van de patiënten. Vaak werd naderhand pas om toestemming gevraagd. “Het vertrouwen in het ziekenhuisbestuur was daarmee al geschonden,” zegt Wilna Wind. “Nu komt deze affaire er overheen. Het bestuur heeft de zaak niet onder controle en heeft informatie achtergehouden voor de inspectie. Dat is onacceptabel.

De NPCF vindt ook dat de afdeling longgeneeskunde gesloten moet worden. Zo lang het conflict niet is opgelost mogen patiënten niet aan onnodige risico’s worden blootgesteld om slachtoffer te worden van een medische fout, vindt de patiëntenfederatie. Eerder deze week adviseerde Hoogleraar Jan Klein al om de afdeling longgeneeskunde te sluiten. Wilna Wind: “We weten onder andere uit onze eigen meldactie dat slechte communicatie te vaak de oorzaak is van medische fouten. Het conflict in het VUmc duurt al zo lang, en loopt zo hoog op dat de veiligheid van patiënten in het geding is.
Provincie:
Tag(s):