donderdag, 4. oktober 2012 - 10:16

NS gaat zelf reisinformatie verzorgen

Utrecht

De NS gaat vanaf 1 november de reisinformatie op stations zelf doen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is akkoord gegaan met de overname van de reisinformatiediensten van spoorwegbeheerder ProRail.

Tot die tijd zal de spoorwegbeheerder ProRail, die voor de reisinformatie wordt betaald, de informatie blijven verzorgen.

Aanleiding voor de overname is de toezegging van de Minister van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer in 2011 om de informatievoorziening aan reizigers op het spoor in één hand te brengen. Eerder was gebleken dat treinreizigers bij calamiteiten, vooral in de wintermaanden, nogal eens tegenstrijdige informatie ontvangen over hun reis, en dat zij dan niet goed weten waar zij aan toe zijn.

De dienst reisinformatie was tot nu toe onderdeel van spoorwegbeheerder ProRail. NS, maar ook haar concurrenten Connexxion, Veolia en Arriva die regionale spoorlijnen exploiteren buiten de Randstad, betalen Prorail voor het regelen van de reisinformatie.

Na de overname komt de dienst reisinformatie volledig in handen van NS. Daarmee wordt zij verantwoordelijk voor de informatieborden en de omroepberichten op alle stations in Nederland. De regionale vervoerders worden voor deze dienst dus afhankelijk van hun grootste concurrent NS.
Provincie:
Tag(s):