dinsdag, 2. oktober 2012 - 15:23

OM eist 5 jaar gevangenisstraf voor poging moord Vaassen

Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem-Zutphen eist 5 jaar gevangenisstraf en TBS met voorwaarden tegen een 40-jarige man uit Vaassen.

Daarnaast eist de officier een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 5 jaar. De man wordt verdacht van poging tot moord op een 45-jarige plaatsgenoot.

De 40-jarige man wordt er van verdacht dat hij op maandag 25 juli 2011 met zijn auto opzettelijk is ingereden op het slachtoffer dat op dat moment bij zijn fiets stond op een parkeerplaats naast de weg. Het slachtoffer kwam onder de auto terecht en werd met onder meer gebroken ribben en beenletsel opgenomen in het ziekenhuis. Daar heeft hij nog enkele dagen op de intensive care gelegen.

Poging moord
Volgens de officier blijkt uit verschillende verklaringen en ook uit het rapport van de Verkeers Ongevallen Analyse dat verdachte welbewust is ingereden op het slachtoffer en hem heeft overreden. Vervolgens is verdachte nog een tweede keer over het slachtoffer gereden door de auto in zijn achteruit te zetten en opnieuw gas te geven. Volgens de officier zijn er meerdere momenten van bewustwording. Verdachte heeft er na kalm beraad voor gekozen om tot twee keer toe het slachtoffer te overrijden. Daarmee is de daad te kwalificeren als poging moord.

Strafbaar
De verdachte heeft verklaard dat hij bang was voor en bedreigd werd door het latere slachtoffer. Volgens de advocaat heeft zijn cliënt gehandeld uit angst voor het latere slachtoffer en was het een ongeluk. Zijn cliënt zou daarom vrijgesproken moeten worden. Daarnaast is de advocaat van oordeel dat zijn cliënt niet strafbaar is en er zou volgens de advocaat ontslag van rechtsvervolging moeten volgen.

Naar het oordeel van de officier was er sprake van opzet en was het geen ongeval. Daarnaast blijkt uit de diverse verklaringen niet dat er sprake is geweest van een zodanige dreiging dat dit het handelen van de verdachte verontschuldigt. Er zijn geen aanwijzingen dat er vóór de aanrijding sprake was van een serieuze dreiging in de richting van verdachte. De verdachte is daarom naar het oordeel van de officier gewoon strafbaar.

Ernst van het feit
Het slachtoffer ondervindt nog altijd psychische en lichamelijke gevolgen van het incident. Gezien de ernst van het feit acht de officier een gevangenisstraf van 5 jaar op zijn plaats. Daarnaast is een behandeling van verdachte noodzakelijk om herhaling in de toekomst te voorkomen. Daarom is een TBS met voorwaarden op zijn plaats.

De rechtbank doet uitspraak over 14 dagen.
Provincie:
Tag(s):