dinsdag, 28. augustus 2012 - 16:23

OM eist in hoger beroep 16 jaar cel voor moord op autohandelaar

Eerbeek

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 16 jaar geëist tegen een 38-jarige verdachte uit Apeldoorn. De man heeft eind 2009 een 48-jarige autohandelaar uit Eerbeek om het leven gebracht.

Het slachtoffer verdween op 29 december 2009, nadat hij een bezoek had gebracht aan de verdachte. Het slachtoffer ging bij de verdachte langs om een aanzienlijk geldbedrag in ontvangst te nemen vanwege een achterstallige betalingsregeling. Twintig dagen later werd zijn stoffelijk overschot gevonden in een berm. Het slachtoffer is met twaalf diepe messteken om het leven gebracht.

Tijdens de zitting in hoger beroep bekende de verdachte het slachtoffer te hebben gedood. Volgens het OM heeft de verdachte zijn slachtoffer met voorbedachte raad om het leven gebracht en is er dus sprake van moord. "Verdachte heeft tijdens de voorbereidingshandelingen -waaronder het kopen van zeil, touw en tape- op meerdere momenten kunnen besluiten van het plan af te zien. Ook tijdens het toebrengen van het hoofdletsel en de steekwonden, heeft verdachte de tijd en gelegenheid gehad zich te kunnen bezinnen over de gevolgen van zijn handelen," aldus de advocaat-generaal (OM) op zitting.

Bij de strafeis heeft het OM niet alleen meegewogen dat het slachtoffer door bruut geweld om het leven is gebracht maar ook de manier waarop de verdachte zich van het lichaam heeft ontdaan. Een lange gevangenisstraf doet volgens het OM recht aan de ernst van de feiten.

De rechtbank in Zutphen veroordeelde de verdachte eerder tot 16 jaar cel. De verdachte stelde hoger beroep in tegen de beslissing van de rechtbank.
Provincie:
Tag(s):