dinsdag, 10. juli 2012 - 16:14

OM eist in hoger beroep 20 jaar cel voor schietpartij Rio aan de Rijn

Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 20 jaar geëist tegen een 31-jarige verdachte uit Duiven. Volgens het OM heeft de man zich schuldig gemaakt aan moord en twee pogingen tot doodslag tijdens het zomercarnaval Rio aan de Rijn in Arnhem op 21 augustus 2010.

Bij de schietpartij werd een 48-jarige man meerdere keren geraakt. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Twee omstanders raakten gewond. De schietpartij zou een vergelding zijn voor een schietincident op Curaçao in 2004.

Volgens het OM is er sprake van moord. "De verdachte had de wil om het slachtoffer te doden. Met wraakgevoelens en een wapen is hij naar het festival gegaan omdat hij wist dat het slachtoffer daar ook zou zijn. Nadat de verdachte het slachtoffer had gevonden, is hij hem achterna gegaan en heeft hij bewust op hem geschoten. Dit alles maakt dat er sprake is geweest van voorbedachte rade", aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.

Het OM neemt het de verdachte bijzonder kwalijk dat hij op klaarlichte dag, op een drukbezocht festival de confrontatie met het latere slachtoffer heeft opgezocht. Hij heeft hiermee het risico genomen dat er meer slachtoffers zouden vallen. Tijdens de schietpartij waren zo'n 200 tot 300 mensen aanwezig op de Markt in Arnhem.

De rechtbank Arnhem veroordeelde de verdachte eerder tot 20 jaar gevangenisstraf, bij een eis van de officier van justitie van 22 jaar. De verdachte stelde hoger beroep in tegen deze beslissing.
Provincie:
Tag(s):