vrijdag, 3. augustus 2012 - 9:59

Omstanders redden 1-jarig kind uit water

Langweer

Een jongetje van nog geen één jaar raakte donderdagmiddag te water op de Langweerderwielen in het Friese Langweer. Door het direct ingrijpen van omstanders werd het kindje snel uit het water gehaald.

Een arts, die toevallig aanwezig was op één van de nabij gelegen boten, verleende eerste hulp. Het slachtoffertje werd met een traumahelikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen.

Vanwege het Skûtsjesilen was het druk op het water in en rondom Langweer. De waterpolitie van het KLPD hield samen met provinciale waterstaat en de politie Fryslân toezicht op en rondom het water. Nadat het Skûtsjesilen was afgelopen gingen de skûtsjes terug naar hun volgschepen met daarop familie en aanhang. Zo ook het skûtsje van Bolsward.

Door een hekgolf van een passerende boot schommelden de aangemeerde volgschepen van Bolsward erg. Hierdoor viel jongetje van nog één jaar uit zijn stoeltje en kwam terecht op het gangboord. Hij gleed vervolgens het water in en kwam terecht tussen twee schepen.

Omstanders sprongen direct het water in en anderen waarschuwden de hulpdiensten. De waterpolitie was snel ter plaatse en verleende direct hulp. Ook meerdere agenten van de wal kwamen ter plaatse. Publiek werd op afstand gehouden, het personeel van de ambulance opgevangen en er werd een landingsplek voor de traumahelikopter gecreëerd. Het kindje werd gestabiliseerd en vervolgens samen met de moeder per helikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen. Later op de avond kwam het bericht dat het jongetje stabiel en buiten levensgevaar was.
Provincie:
Tag(s):