dinsdag, 25. september 2012 - 22:48

Samen Drenthe Schoon groot succes!

Regio

Op 46 plaatsen in Drenthe is het afgelopen weekeinde zwerfafval opgeruimd. Zo’n 2000 mensen bonden de strijd aan met het afval in het kader van het vrijwilligersinitiatief ‘Samen Drenthe Schoon’.

In Peize ruimden 500 basisschoolleerlingen van OBS ’t Spectrum en OBS De Eskampen afval in de omgeving van hun school en de rest van het dorp op. Verschillende duikverenigingen hielpen mee met Samen Drenthe Schoon. Zo werd in het Blauwe Meer ook het afval onder water opgeruimd. Met behulp van kano’s werd de Hunze schoongemaakt door kinderen van drie scholen en in Assen werd onder meer het recreatiegebied Baggelhuizerplas onder handen genomen door medewerkers van de provincie. Maar ook waren er spontane initiatieven die we toevallig ontdekten waarbij mensen, aangesproken door het initiatief, op tocht waren gegaan!

‘We zijn heel blij met het aantal mensen dat zich heeft ingezet om onze provincie een stukje schoner en daarmee mooier en gezonder te maken’, zegt Arjen van Leeuwen, een van de initiatiefnemers van Samen Drenthe Schoon. ‘Zeker als je bedenkt dat dit een nieuw initiatief is en we dit voor het eerst organiseren, kun je nagaan dat het onderwerp zwerfafval leeft onder veel mensen. Wanneer er voldoende belangstelling is bij vrijwilligers, bedrijven en overheden die dit jaar hebben meegeholpen, komt er weer een Samen Drenthe Schoon in 2013. Het is eigenlijk zonde om wat we nu hebben opgebouwd en geleerd, niet te benutten. Het ultieme doel is natuurlijk dat zo’n actie uiteindelijk niet meer nodig is.’

Samen Drenthe Schoon is opgezet door vrijwilligers die willen laten zien dat ze het natuurschoon waarderen en hechten aan een schoon (leef)milieu. Bovendien willen ze in deze tijd van recessie iets positiefs neerzetten. Door te laten zien wat mensen kunnen bereiken als ze samen iets willen en doen. Het is een co-creatie-proces zonder budget. Iedereen werkt vrijwillig mee en geeft er op zijn eigen manier invulling aan. Er ontstaan zo allerlei lokale initiatieven waar iedereen zich bij kan aansluiten. De organisatie biedt ondersteuning waar dat kan, maar de beweging en uitvoering ontstaat vanuit de mensen zelf. Met deze actie hopen de initiatiefnemers mensen aan het denken te zetten. Want als niemand afval zomaar weggooit op straat of in het bos, dan hoeft het ook niet opgeruimd te worden.
Provincie:
Tag(s):