donderdag, 30. augustus 2012 - 10:23 Update: 08-07-2014 0:47

Stijging afzetprijzen industrie iets groter

Den Haag

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juli 1,7 procent hoger dan in juli 2011.

Daarmee was de prijsstijging wat groter dan in juni, toen de afzetprijzen 1,2 procent hoger waren dan een jaar eerder. In de voorgaande maanden was de prijsstijging teruggelopen.

Dat de prijsstijging groter was dan in de voorgaande maand, komt vooral door de prijsontwikkeling in de aardolieverwerkende industrie. In juli waren de afzetprijzen in deze branche 7 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee was de prijsstijging veel groter dan in juni, toen de prijzen 2 procent hoger waren dan in juni 2011.

Producten van de basismetaalindustrie waren voor de zesde achtereenvolgende maand goedkoper dan een jaar eerder. In juli bedroeg de prijsdaling 6 procent.

Ten opzichte van juni stegen de afzetprijzen van de industrie in juli met 1,0 procent. Met 1,1 procent was de prijsstijging op de buitenlandse markt iets groter dan die op de binnenlandse markt (0,9 procent). In de voorgaande drie maanden daalden de afzetprijzen nog. Dit hangt samen met de ontwikkeling van de aardolieprijzen, die in april, mei en juni nog daalden, maar in juli weer stegen.
Categorie:
Tag(s):