maandag, 9. juli 2012 - 17:16

Tilburg heeft primeur met zelfherstellend, geluidsreducerend asfalt

Tilburg

Heijmans Wegenbouw heeft afgelopen weekend in de Grootvenstraat in Tilburg voor de eerste keer zelfherstellend asfalt toegepast. 'Dit asfalt heeft een dunne, geluidsreducerende deklaag en kan bij slijtage met een speciale behandeling ter plaatse hersteld worden, zonder het te vervangen', meldt de gemeente Tilburg maandag.

Baanbrekende innovatie
Er is een grote vraag naar geluidsreducerende wegdekken in een stedelijke omgeving. De afgelopen jaren is door wetenschappers van de TU Delft samen met Heijmans, Intron en Altravie zelfherstellend ZOAB (Zeer Open Asfalt Beton) ontwikkeld.

Heijmans heeft deze ontwikkeling vertaald naar een in de praktijk toe te passen product. Het enigszins poreuze (geluidsreducerende) mengsel was tot voor kort niet toepasbaar op kruisingen, bij inritten en langs parkeervakken.

Op die plaatsen was de technische levensduur te kort. Door hier het nieuwe zelfherstellende asfaltmengsel te gebruiken, kan de kwaliteit op peil worden gehouden.

Het zelfherstellend principe
Het asfalt is zelfherstellend door de toevoeging van staalwol. De staalvezels worden fijn verdeeld door het asfalt. Als slijtage optreedt, wordt het asfalt van binnenuit opgewarmd door met een inductieapparaat over het wegdek te rijden. Hierdoor vloeien de haarscheurtjes weer dicht die na verloop van tijd in het asfalt zijn ontstaan.

Zelfherstellend geluidsreducerend asfalt
Wethouder Roel Lauwerier van Infrastructuur is blij met deze nieuwe ontwikkeling: “Als het over infrastructuur gaat, zijn voor de gemeente Tilburg duurzaamheid, leefbaarheid en bereikbaarheid belangrijke criteria. Zelfherstellend asfalt levert een nuttige bijdrage aan een veilig, comfortabel en geluidsreducerend wegdek.”
Provincie:
Tag(s):