dinsdag, 22. mei 2012 - 11:29

Torenspits na brand weer terug op de Elleboogkerk

Amersfoort

Vandaag heeft de door brand verwoeste Elleboogkerk in Amersfoort zijn torenspits teruggekregen.

Ook de torenhaan die tijdens de brand in de gracht belandde, is terug. Het is een belangrijk symbolisch moment in de herbouw van de in 2007 door brand verwoeste kerk.

Vanaf 6.00 uur is gestart met opbouwen van de benodigde kraan, ongeveer 8 uur met het takelen van de torenspits. De toren van de Elleboogkerk wordt herbouwd in drie delen. Eerder werden al de eerste twee delen geplaatst. Deze onderdelen werden grotendeels nieuw gemaakt naar het model van de oude toren omdat de oorspronkelijke delen te zeer door de brand verwoest waren om te restaureren.

In de zomer van 2011 werd begonnen met de herbouw van de Elleboogkerk. De werkzaamheden lopen volgens planning en zijn naar verwachting in oktober van dit jaar klaar. De glazen panelen in de glaskap zijn geplaatst en het dak is daarmee dicht. Het aanbrengen van de leien op de torenspits start in de week na Pinksteren. Na Pinksteren wordt ook begonnen met het plaatsen van het eerste glas in de kerk.

In 2007 werd de Elleboogkerk met daarin het Armando Museum door brand verwoest. Een jaar later werd een herstelplan ontwikkeld voor de herbouw. Het Armando Museum keert niet terug in de kerk. Naar de toekomstige invulling van de Elleboogkerk wordt nu gezocht.
Provincie:
Tag(s):