dinsdag, 14. augustus 2012 - 22:44

Universiteit Utrecht al tien jaar op rij de beste in Nederland

Utrecht

De Universiteit Utrecht is ook dit jaar weer de beste researchuniversiteit van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse prestigieuze ‘Academic Ranking of World Universities’ van de Universiteit van Shanghai die dinsdag op haar website is gepubliceerd.

Sinds het begin van de ARWU-ranking in 2003, staat de Universiteit Utrecht in Nederland ieder jaar bovenaan. De Universiteit Utrecht staat dit jaar in Europa op een gedeelde 12e plaats, en wereldwijd op een gedeelde 53e plaats.

Meest vooraanstaande ranking
De ARWU-ranking, ook wel de Shanghai-ranking genoemd, is wereldwijd de meest vooraanstaande ranking om de kwaliteit van onderzoeksuniversiteiten te beoordelen. De ranking bekijkt jaarlijks meer dan 1000 universiteiten. De beste 500 worden opgenomen in de ARWU-ranking.

Belangrijkste criteria
Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science publiceerden of zijn geciteerd, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Field Medals dat medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen. De Universiteit Utrecht scoort vooral goed in de citatie-indexen en het aantal Nature- en Science-publicaties.

Lijstaanvoerders
Harvard in de Verenigde Staten voert nog steeds de ARWU-ranking aan. Ook de plaatsen twee, drie en vier zijn voor Amerikaanse instellingen: Stanford, MIT en Berkeley. De eerste Europese universiteit staat op de vijfde plaats: Cambridge in Groot-Brittannië.
Provincie:
Tag(s):