woensdag, 29. augustus 2012 - 9:25

Vliegtuigbom Schiphol verwijderd, pieren weer vrijgegeven

Schiphol

De vliegtuigbom die woensdagochtend tijdens graafwerkzaamheden bij de C-pier op Schiphol werd gevonden is rond 16.00 uur in een vrachtwagen van de EOD geladen. 'De bom zal op een afstand van ongeveer 7 km van de vindplaats ergens in de Haarlemmermeer gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht', meldt Defensie woensdagmiddag.

Update 17.00 uur
Rond 17.00 uur zijn de pieren, die woensdagmorgen werden afgesloten, weer vrijgegeven.

Explosievenruimers van Defensie waren vanaf woensdagochtend al bezig met het onschadelijk maken van een vliegtuigbom op Schiphol. Het ging om een Duits projectiel uit de Tweede Wereldoorlog van 500 kilo.

“We zijn ons bewust van het economisch belang van de luchthaven en willen het explosief daarom zo veilig en snel mogelijk demonteren”, laat EOD-er majoor Henk van der Slik weten.

De locatie van de bom, in het grondwater, maakt het lastig deze te ontmantelen. Inmiddels is bekend dat de bom 2 ontstekers heeft.

“De eerste hebben we geïdentificeerd als een condensator weerstand-ontsteker. Deze elektrische ontsteker krijgt spanning vanuit het vliegtuig, welke tot het moment van inslag blijft opgeslagen in de bom”, aldus Van der Slik, commandant van de grondgebonden EOD-compagnie.

"De mogelijke restspanning bleek er niet op te zitten en de ontstekers laten het toe de bom naar een veilige plek te transporteren.”

Het projectiel werd vanochtend gevonden tijdens graafwerkzaamheden bij de C-pier. Het publiek daar werd, net als van het panoramaterras en een deel van de D-pier, uit voorzorg weggeleid door de marechaussee.

Van der Slik sluit niet uit dat een groter gebied ontruimd moet worden. “Als marechaussee wachten we dat af”, vertelt voorlichter kapitein Martijn Peelen.

“We staan klaar. Voorlopig is de stemming onder het publiek in elk geval rustig.” Voor het vliegverkeer van en naar de Amsterdamse luchthaven kan de vondst leiden tot annuleringen en vertragingen.

De ploeg van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) die nu op Schiphol werkt, bestaat uit 3 man en een coördinator.
Provincie:
Tag(s):