vrijdag, 26. oktober 2012 - 18:17 Update: 08-07-2014 0:45

Vorstverlet op de zeephelling gezet

Als de ijspegels aan de bouwsteigers hangen, dan kunnen de werknemers in de Metaal & Techniek nu nog met vorstverlet.

Maar als het aan Den-Haag ligt, komt aan hier een eind aan. Zowel FNV Bondgenoten als de werkgeversorganisatie Metaalunie knokken voor behoud van de beroemde vorstverletregeling voor meer dan 300.000 werknemers in deze sector en duizenden bedrijven.

In het wetsvoorstel 'vereenvoudiging uwv-regeling' wordt de beroemde vorstverletregeling ijskoud om zeep geholpen. Maar zoals wel vaker te zien is, wordt een regeling niet voor 100% afgeschaft, maar voor 90% uitgekleedt.
Nu nog moet het UWV direct overgaan tot uitbetaling van de WW-uitkering als er sprake is van onwerkbaar weer. De werkgever doet in de eerste twee weken daarop een nog een aanvulling tot 100% van het loon.

Jacqie van Stigt, landelijk cao-onderhandelaar Metaal & Techniek: "Het wetsvoorstel is van de gekke. Hier wordt een solide regeling, waar werkgevers en werknemers blij mee zijn, volledig uitgekleedt. En dat terwijl de WW-premies zelf zijn opgebracht door de sector. De UWV wil pas na 4 weken vorst uitkeren. Maar in de praktijk komt een vorstverlet van 4 weken vrijwel nooit voor."

Ook de Metaalunie is zwaar verbolgen. "Dit is de doodsteek voor veel kleine bedrijven. Het afschaffen van de vorstverletregeling, getuigt van weinig sociaal gevoel," zo zegt Alfons Vaas, bestuurssecretaris van de MetaalUnie. Volgens de MetaalUnie zal het nieuwe wetsvoorstel 13.000 ondernemers treffen.
Categorie:
Tag(s):