zaterdag, 30. juni 2012 - 9:18

'VVD-prominenten gebruikt voor geheime JSF-lobby'

Industrieconcern Stork zou bij een 'geheime' lobby voor de aanschaf van de JSF drie VVD-prominenten hebben ingezet. Dat gebeurde zonder dat de drie prominenten, Annemarie Jorritsma, Erica Terpstra en Robin Linschoten, zich daarvan bewust waren, zo schrijft de Volkskrant zaterdag.

Industrieconcern Stork ondersteunde en financierde het lobbyplatform Juncta Juvant. Het platvorm Juncta Juvant ‘Vereende krachten kunnen veel bereiken’ trakteerde tussen 2000 en 2004 tientallen hoge ambtenaren en militairen op onder meer zeilevenementen, zo schrijft de krant.
Stork zou de lobby hebben gevoerd, omdat het veel tegenorders van bouwer van de JSF Lockheed-Martin verwachtte.

De Volkskrant schrijft dat uit documenten blijkt dat Stork de banden tussen het bedrijf en Juncta Juvant probeerde te verhullen. Maar Stork bestrijdt dit.
In de krant laat Stork weten: 'Stork had geen betrokkenheid bij deze stichting. De suggestie van een geheim doel is onjuist en onzinnig.'

Maar toenmalig Stork-marketingsdirecteur Mels van Houwelingen, organisator van de festiviteiten zegt in de krant dat de betrokkenheid geheim moest blijven vanwege de politieke gevoeligheid. Van Houwelingen: 'We opereerden onder de radar om problemen met integriteitsregels voor ambtenaren en militairen te omzeilen. Alles stond in het teken van het creëren van een breed draagvlak voor de aanschaf van de JSF.'

De drie VVD-prominenten reageren verbaasd op de aantijging. Linschoten die zelf jarenlang voorzitter was van Juncta Juvent zegt dat het platform en defensie niets met elkaar te maken hadden. Linschoten in de Volkskrant: 'Het was voor de fun. Zelfs de link naar Stork, de hoofdsponsor, was nooit expliciet aan de orde.'

Jorritsma noemt de Stork-connectie 'een verrassing'. Erica Terpstra, die net als Jorritsma beschermvrouwe was van Juncta Juvant, zegt dat zij zich niet kan voorstellen 'dat er zoiets als een dubbele agenda was'.

Maar volgens toenmalig Stork-marketingsdirecteur Van Houwelingen, die overigens in 2004 door Stork werd ontslagen, wisten de VVD-politici wel degelijk waar ze mee in zee gingen.
'De banden tussen Stork en Juncta Juvant en het doel van de lobby waren geheim voor de buitenwereld, maar niet voor de direct betrokkenen. Er is een heel groot toneelstuk opgevoerd', aldus Van Houwelingen in de krant.
Provincie:
Tag(s):