donderdag, 15. maart 2012 - 10:38

Wisselen dollars komt straatrover duur te staan

Amsterdam

Een 32-jarige man die in de binnenstad van Amsterdam toeristen beroofde, werd herkend op beelden van een wisselkantoor. De politie hield de man 13 maart aan.

Het wisselen van gestolen Canadese dollars kwam een 32-jarige man duur te staan. Op het kantoor waar hij de dollars omwisselde voor euro’s hingen camera’s. Met behulp van de camerabeelden wisten agenten van het korps Amsterdam-Amstelland de identiteit van de man te achterhalen. Hij werd 13 maart aangehouden. “Toen we de beelden hadden was het slechts een kwestie van tijd”, zegt projectleider Frans Theuns van het doelgroepenteam binnenstad. “Dinsdagavond rond half elf werd hij aangehouden op de Haarlemmerstraat.”

De man beroofde twee weken geleden twee Canadese mannen in de binnenstad van Amsterdam. Dat was niet de eerste keer. De straatrover opereerde in het centrum onder de naam "gangster". Hij had het specifiek gemunt op onwetende toeristen. Vakantiegangers zijn volgens Theuns vaak de doelgroep voor zakkenrollers. “Ze dragen veel cash bij zich, en letten minder op. Gedraag je in het buitenland niet als een toerist adviseer ik altijd, loop niet met een plattegrond op straat. Je trekt op die manier de aandacht en geeft het signaal aan zakkenrollers dat je de buurt niet kent en dus toerist bent.” Vooral in de omgeving van de Herengracht werden toeristen onder bedreiging beroofd. Het onderzoeksteam denkt zeker zeven straatroven op hem terug te kunnen brengen.
Provincie:
Tag(s):