dinsdag, 19. november 2013 - 11:30 Update: 03-07-2014 0:48

Beheersing besmette zalm-uitbraak moet beter

foto van besmette zalm | fbf
Foto: fbf
Den Haag

De bron van de uitbraak van een salmonellabesmetting in gerookte zalm is vorig jaar opgespoord, maar de beheersing van een dergelijke uitbraak moet beter.

Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport 'Salmonella in gerookte zalm', dat vandaag is gepubliceerd. Zowel de producent van de gerookte zalm als de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit bleken onvoldoende voorbereid op een voedselveiligheidsprobleem van deze omvang. Er was te weinig afstemming tussen alle betrokken bedrijven en overheidsinstanties. Hierdoor ontstond verwarring bij zowel de bedrijven als consumenten.

Van vier mensen is hun (vervroegde) overlijden in verband gebracht met de onderzochte salmonellabesmetting. Tegen het einde van het jaar telde het RIVM 1200 geregistreerde ziektegevallen, bevestigd door laboratoriumonderzoek. Naar schatting zijn uiteindelijk 23.000 consumenten minimaal enkele dagen ziek geweest.

De omvang van de voedselinfectie toont dat ziekteverwekkende micro-organismen die zich snel via voedsel verspreiden potentieel gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Een besmetting met de salmonellabacterie heeft doorgaans relatief milde gevolgen. Er zijn echter ook gevaarlijker ziekteverwekkende bacteriën die zich via voedsel kunnen verspreiden, zoals de EHEC-bacterie. Het is daarom van belang dat besmettingen niet alleen snel worden opgespoord, maar dat de besmette producten vervolgens ook snel van de markt worden gehaald. Bovendien moet voor consumenten duidelijk zijn wat zij moeten doen met reeds gekochte producten.