donderdag, 26. september 2013 - 19:06 Update: 03-07-2014 0:51

Blaaskankercentrum start onderzoek naar circulerende tumorcellen

Blaaskankercentrum start onderzoek naar circulerende tumorcellen
Blaaskankercentrum start onderzoek naar circulerende tumorcellen
Rotterdam

Het Blaaskankercentrum in Rotterdam gaat per 1 oktober 2013 van start met een nieuw onderzoek op het gebied van blaaskanker.

Het centrum richt zich de komende vier jaar op onderzoek naar tumorcellen in de bloedbaan die kunnen fungeren als ‘markers’ voor het geven van chemotherapie. De uitkomst van het onderzoek kan effect hebben op de behandelmethode van blaaskanker.

Het Blaaskankercentrum, locatie Erasmus MC in Rotterdam, houdt zich behalve met poliklinische en vervolgbehandelingen ook bezig met wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes op het gebied van blaaskanker. Een interne subsidie maakt het mogelijk de komende vier jaar onderzoek te doen naar tumorcellen in de bloedbaan van blaaskankerpatiënten.

Doel van het onderzoek is om te bekijken of deze tumorcellen bepalend kunnen zijn voor het al dan niet geven van chemotherapie voorafgaand aan een operatie. In de huidige situatie worden patiënten met een gevorderd stadium van blaaskanker, voordat ze een blaasverwijderingsoperatie ondergaan, vaak eerst behandeld met chemotherapie. ‘Met dit onderzoek willen we aantonen dat chemotherapie voorafgaand aan een operatie niet in alle gevallen noodzakelijk is.

De tumorcellen in de bloedbaan fungeren hierbij als ‘marker’ ’, aldus Joost Boormans, uroloog in het Erasmus MC Rotterdam en het Blaaskankercentrum. ‘Patiënten waarbij geen tumorcellen in de bloedbaan worden vastgesteld, kunnen direct worden geopereerd. Voor deze patiënten zal het behandeltraject sneller verlopen en hen blijft de bijwerkingen van de chemotherapie bespaard.’ Het onderzoek wordt gecoördineerd vanuit het Blaaskankercentrum van het Erasmus MC Rotterdam en uitgevoerd in samenwerking met het UMC St. Radboud in Nijmegen. Inmiddels heeft een tiental Nederlandse ziekenhuizen medewerking aan het onderzoek toegezegd.