woensdag, 3. juli 2013 - 16:16 Update: 03-07-2014 0:55

Cybersecuritybeeld: kwetsbaarheid van ICT onverminderd hoog

Foto van computer beeldscherm toetsenbord | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Cybercriminaliteit als ook digitale spionage blijven de grootste dreigingen voor overheid en bedrijfsleven.

‘Voorts is de dreiging op verstoring van online dienstverlening toegenomen’, meldt minister Opstelten woensdag naar aanleiding van het derde Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN-3) dat hij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het afgelopen jaar is de omvang van de criminele cyber dienstensector gegroeid en zichtbaarder geworden. Hulpmiddelen om aanvallen uit te voeren worden via ‘cybercrime-as-a-service’ commercieel door malafide partijen beschikbaar gesteld.

Daarnaast wordt de potentiële impact van incidenten steeds groter waardoor de mogelijkheid van verstoring van de vitale infrastructuur en mogelijke maatschappelijke ontwrichting ook toeneemt.

Dit komt door de toenemende afhankelijkheid van ICT door ontwikkelingen als hyperconnectiviteit, cloudcomputing en de mate waarin internet wordt ingezet.

DDos-aanvallen
Voor het bedrijfsleven is de dreiging op verstoring van online dienstverlening toegenomen, die bijvoorbeeld recente incidenten zoals de DDoS-aanvallen op banken nadrukkelijk zichtbaar hebben gemaakt. 

 
Categorie: