donderdag, 28. november 2013 - 10:28 Update: 03-07-2014 0:48

Desktop legt het af tegen mobiele computers

Foto van laptops | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van laptops | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Vrijwel alle huishoudens in Nederland hebben internettoegang. De desktopcomputer verliest daarbij terrein aan de mobiele apparaten. In bijna de helft van de huishoudens is een tablet aanwezig.

In 2013 heeft 95 procent van de huishoudens in Nederland thuis internettoegang. De laptop heeft daarbij de desktop verdrongen als meest gebruikte apparaat om te internetten. Tegenwoordig bezit 78 procent van de huishoudens een laptop en 69 procent een desktop, vijf jaar geleden was dat nog respectievelijk 62 en 83 procent. Zeven op de tien huishoudens gebruiken ook een smartphone voor internettoegang, tweeënhalf keer zo veel als in 2009. In 45 procent van de huishoudens is inmiddels een tablet aanwezig.

Tablet in bijna de helft van de huishoudens De tablet heeft in 2013 de vierde plaats ingenomen van de apparaten voor het gebruik van internet bij huishoudens. Huishoudens bestaande uit paren met kinderen zijn met een aandeel van 62 procent koploper in het bezit van tablets. Van de jongere paren zonder kinderen heeft ruim de helft een tablet. Het laagste aandeel tabletgebruikers (23 procent) is te vinden bij internettende eenpersoonshuishoudens van 45 jaar of ouder.