Minister Edith Schippers (Sport) maakt zich zorgen over de gevolgen van deze wet voor – in het bijzonder de Nederlandse - deelnemers, officials en supporters bij de komende Winterspelen. Voorafgaand aan de informele Raad van Europese Sportminister in Vilnius heeft Schippers dan ook steun gezocht bij overige lidstaten om hieraan expliciet aandacht te besteden tijdens de bijeenkomst in de Litouwse hoofdstad. Bij haar rondgang bleek dat 18 EU-lidstaten haar zorgen delen en ook zelf deze kwestie wilden aankaarten. Afgesproken werd dat de Finse minister van Sport namens de 19 landen een verklaring zou afleggen.
Die verklaring is vandaag afgelegd en kern daarvan is dat alle landen die deelnemen aan het organiseren van grote sportevenementen, zoals Olympische Spelen, Paralympische Spelen en Wereldkampioenschappen, worden opgeroepen het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) te respecteren. Verder worden de landen opgeroepen om in internationaal verband te blijven opkomen voor non-discriminatie, vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering. Mensen hebben recht hierop, ongeacht ras, kleur, sekse of seksuele voorkeur, taal, religie of (politieke) opvattingen.
Deze rechten zijn universeel en ondeelbaar, aldus de 19 landen. De 19 EU-lidstaten die de verklaring ondersteunen zijn: Oostenrijk, Belgie, Cyprus, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italie, Kroatie, Malta, Polen, Portugal, Slovenie, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Finland en Nederland. De landen hebben afgesproken de komende maanden te bezien welke vervolgstappen eventueel genomen moeten worden. De vandaag afgelegde verklaring heeft de nadrukkelijke steun van de Raad van Europa. Schippers: “Sport moet een feest zijn voor iedereen, en dus ook voor homo’s. We hebben vandaag daarover een niet te negeren signaal afgegeven. Ik zal niet nalaten dat te blijven doen, zolang het nodig is.” Schippers herhaalde niets te zien in een boycot van Sotchi.