donderdag, 18. juli 2013 - 11:55 Update: 03-07-2014 0:54

Kijkers Rijdende Rechter mogen virtueel eigen oordeel vellen

Foto van computer in rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Kijkers van het goed bekeken NCRV-programma de Rijdende Rechter kunnen binnenkort tijdens het programma via internet hun eigen oordeel vellen over de diverse zaken. Dit meldt Rechtspraak.nl donderdag.

Dit online oordeel van de kijker wordt per zaak steeds vergeleken met het feitelijke oordeel van Rijdende Rechter mr. Frank Visser. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat burgers die op de stoel van de rechter mogen plaatsnemen vergelijkbaar oordelen als de rechter zelf, bijvoorbeeld als het gaat om de hoogte van de straf. Ook Frank Visser vindt dat de kloof tussen rechter en burger vaak kleiner is dan gedacht.

Rechtvaardigheidsgevoel
Kijkers die via internet hun eigen oordeel geven over burenruzies en andere conflicten die behandeld worden door Frank Visser, de Rijdende Rechter. Dat wordt vanaf 27 augustus mogelijk in de nieuwe serie afleveringen van het gelijknamige NRCV-programma, dat gemiddeld 1,6 miljoen kijkers trekt.

Dat gebeurt tijdens het programma via het zogeheten `tweede scherm', dat bereikbaar is via onder meer pc, tablet en smartphone. Voordat de kijker zijn eindoordeel uitspreekt, beantwoordt hij eerst een aantal stellingen over de zaak.

Daarin worden argumenten en overwegingen van de rechter verwerkt. "Het heeft een speels karakter", vertelt Hansje Bunschoten, eindredacteur van de Rijdende Rechter. "Het gaat vooral om het rechtvaardigheidsgevoel van de kijker. We zijn benieuwd hoe dicht dit gevoel uitkomt bij de echte uitspraak die Frank Visser doet."