woensdag, 17. juli 2013 - 17:28 Update: 03-07-2014 0:54

KNMI:droogte neemt verder toe in juli

Foto van sproeien gewassen vanwege droogte | Archief EHF
Foto: Archief EHF
De Bilt

‘Juli is tot nu toe zeer droog en wij verwachten ook de komende dagen weinig regen’, meldt het KNMI woensdag.

‘Door het veelal zonnige weer verdampt er veel vocht en neemt het neerslagtekort snel toe. Gemiddeld over het land is in juli nog slechts 7 mm regen gevallen’, aldus het KNMI.

Het aanhoudend droge zomerweer in deze maand is een groot verschil met de laatste jaren. De afgelopen zes jaar was de vakantiemaand juli steeds natter dan normaal en in 2011 en 2012 bovendien koel. Juli 2006 was ook een droge maand met slechts 32 mm, goed voor een achtste plaats in de rij van droogste julimaanden.

In de top 10 van droogste julimaanden (sinds 1906) staat juli 1921 op de eerste plaats, met gemiddeld over het land 18 mm. Om bij de droogste tien te eindigen mag er niet meer dan 35 mm vallen.

Door de geringe hoeveelheid neerslag in combinatie met de sterke verdamping, veroorzaakt door het veelal zonnige weer, loopt het potentieel neerslagtekort snel op. Het ziet er naar uit dat het huidige zomerse weer met weinig of geen neerslag en veel zon voorlopig aanhoudt waardoor het neerslagtekort verder zal toenemen.

 
Provincie:
Tag(s):