zaterdag, 16. november 2013 - 17:04 Update: 03-07-2014 0:48

Man van 90 jaar na 18 uur uit eigen badkuip gered

Foto van ambulance | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Een 90-jarige man die aan de Stadhouderskade in Amsterdam woont heeft 18 uur op de muur van zijn badkamer moeten tikken om uit bad gered te worden.

Dit schrijft het Parool zaterdag. De man was om 09.00 in bad gegaan maar kon er zelf niet meer uitkomen. Daarom besloot hij met de douchekop op de muur te gaan kloppen in de hoop dat iemand zijn noodkreet zou horen. De buren Thenya Ruhe van Willingen (49) en haar vriend Jeroen van Meerendonk (42)  hoorden het tikken zeker, maar associeerden het in eerste instantie met klussen. Maar om tien uur 's avonds was het getik er nog. Het stel had er meer dan genoeg van. In het Parool vertellen ze: 'Om twee uur 's nachts hoorden we het nóg. We zeiden tegen elkaar: 'Dit is wel erg asociaal'. Jeroen pakte een gewicht om spieren mee te trainen en bonkte dat tegen de muur. Daar werd vanuit het buurpand op gereageerd met getik. Daarna hoorden we geroep, en toen heel duidelijk: Help! Hoort u mij?!'

Thenya en Jeroen waarschuwden onmiddellijk de hulpdiensten , die de deur konden forceren. In de woning vonden zij de 90-jarige man in zijn badkamer. Hij was 's ochtens om 09.00 uur in bad gegaan. maar had er niet meer zelfstandig uit kunnen komen. Van de hulpverleners hoorden de buren dat daar een hoogbejaarde man alleen woonde. Thenya Ruhe van Willingen in de krant: 'Dat wist ik helemaal niet. Hij kwam al twee jaar niet meer buiten. Ik woon hier al vijf jaar, maar ik had hem nog nooit gezien.' Om 04.00 uur vertrokken de hulpdiensten weer, maar zonder de bejaarde man.

Toch bleek de man wel verzwakt na 18 uur in de badkuip te hebben gelegen. AT5 meldt dat hij een dag later in zijn huis ten val kwam en dat het vier uur duurde voordat hij met zijn wandelstok de telefoon naar zich toe kon trekken om de buren van een dag eerder kon bellen. Weer werd zijn deur geforceerd door de hulpdiensten, en dit keer ging de bejaarde man wel mee naar het ziekenhuis. Hij ligt nu in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis met blauwe plekken, een doorligwond en spierpijn.

 

Provincie: