zondag, 11. augustus 2013 - 21:01 Update: 03-07-2014 0:53

Marineschip vertrokken richting Caribische gebied

foto van marineschip defensie | Defensie
Foto: Defensie
Den Helder

Het bevoorradingsschip Zr. Ms. Amsterdam is met een NH90-helikopter aan boord op weg naar het Caribische gebied. Vanmiddag vertrok het marineschip vanuit Den Helder.

De Amsterdam wordt als stationsschip voor 4 maanden ingezet om drugstransporten te onderscheppen en de Kustwacht te ondersteunen. Daarnaast levert het schip humanitaire bijstand in geval van schade nadat er bijvoorbeeld een orkaan over het gebied is geraasd. Zr. Ms. Amsterdam loopt naar verwachting 26 augustus Willemstad op Curaçao binnen en lost Zr. Ms. Holland af. Dit patrouilleschip onderschepte de afgelopen 4 maanden meerdere drugstransporten in de Caribische wateren, zoals de vangst van 1.000 kilo cocaïne begin juni.

NH90-helikopter

In de West wordt de NH90 ingezet bij boardings op van drugssmokkel verdachte vaartuigen. Daarnaast is de helikopter beschikbaar voor medische evacuaties en voor zoek- en reddingsacties. Hiervoor is het toestel onder meer uitgerust met een warmtebeeld-infraroodcamera en speciale radar- en peilapparatuur. De kracht van de NH90 ligt in de uitstekende sensoren. Daarmee brengt de helikopter heel nauwkeurig de omgeving in kaart.

De Amsterdam

Het marineschip heeft een bemanning van 130 mannen en vrouwen en vaart onder leiding van kapitein-luitenant-ter-zee Hans Veerbeek. Naast de functie als stationsschip kan Zr. Ms. Amsterdam op volle zee andere schepen van brandstof, goederen en voedsel voorzien. De Amsterdam is het tweede schip dat de NH90 operationeel inzet. Eerder vloog een NH90 mee tijdens een antipiraterijmissie voor de Somalische kust.

Provincie: