maandag, 25. november 2013 - 7:59 Update: 03-07-2014 0:48

Ploumen kritisch over import kleding door Coolcat, Wibra en Prénatal

Foto van kledingzaak | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Kledingbedrijven Coolcat, Wibra en Prénatal laten nog steeds hun kleding maken in fabrieken in Bangladesh waar het personeel wordt uitgebuit en de werkomstandigheden slecht zijn.

Dat zegt minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maandag in het Algemeen Dagblad. Volgens de minister willen de bedrijven geen verantwoording nemen voor de arbeiders die hun kleding maken. De kledingzaken weigeren vooralsnog een akkoord te tekenen waarin ze beloven de textielarbeiders redelijke salarissen te betalen. Ploumen zegt hierover in de krant: 'Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze tekenen alsnog of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten. Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn. Dat moeten ze niet willen.' Volgens de bewindsvrouw is het maken van winst voor de kledingbedrijven geen excuus om geen verantwoordelijkheid te dragen voor de arbeiders. 'Bedrijven als Zeeman, H&M, C&A, HEMA en V&D doen wél hun best. En de kleding is bij hen niet duurder. Het kan dus wel.'

De zwarte lijst van Ploumen komt op de dag dat overheden, bedrijven en vakbonden praten over 'leefbare lonen'. Bij die conferentie in Berlijn staan de salarissen in onder meer de textielindustrie centraal. Aan het congres, waarvan Ploumen mede-organisator is, doen ook bedrijven als H&M en Primark mee.

Categorie:
Tag(s):