maandag, 4. november 2013 - 8:14 Update: 03-07-2014 0:49

Rode Kruis actieweek: laat Syrië niet in de kou staan

foto van rode kruis | fbf
Foto: fbf archief
Den Haag

Het Nederlandse Rode Kruis roept Nederlanders deze week extra op om “Syriërs niet in kou te laten staan” en de hulpverlening van het Rode Kruis te steunen via giro 6868. Met de winter in het vooruitzicht wordt het de komende maanden ook in Syrië erg koud en nat. Temperaturen dalen tot onder het vriespunt, terwijl velen niets meer hebben.

Er is dan ook veel hulp nodig en om die hulp te kunnen bieden is dringend meer geld nodig. Om daaraan bij te dragen doen Prinses Margriet, Irene Moors, Floortje Dessing en Gijs Wanders deze week een beroep op de Nederlanders om steun voor de miljoenen mensen die als gevolg van het conflict op de vlucht zijn.

Dringend hulp nodig

Door het conflict hebben velen helemaal niets meer. Ze zijn hun huis kwijt en hebben amper spullen en kleding mee kunnen nemen. Het Rode Kruis biedt hulp in Syrië met schoon drinkwater, voedsel, dekens en medische hulp. Maar meer hulp is dringend nodig. Niet alleen meer dekens, kachels en matrassen zodat mensen zich kunnen beschermen tegen de kou. Ook hulp in de vorm van medisch personeel, medicijnen, voedsel en water.

Humanitaire crisis

Het conflict in Syrië duurt nu al ruim 2,5 jaar. Het Rode Kruis, één van de weinige hulporganisaties die in het hele land actief is, benadrukt dat de humanitaire crisis in het land steeds groter wordt. Naar schatting zijn inmiddels 100.000 mensen gedood tijdens het conflict. Dagelijks sterven honderden mensen of raken ziek en gewond. Vrijwilligers van de Rode Kruis zusterverenging de Syrische Rode Halve Maan zetten zich met gevaar voor eigen leven in om slachtoffers te helpen. Al 22 vrijwilligers overleefden het niet. En nog altijd zijn drie Rode Kruishulpverleners die half oktober werden ontvoerd niet vrijgelaten. In verschillende steden rond Damascus, waar hulp ontzettend hard nodig is, lukt het het Rode Kruis niet altijd om hulp te bieden. Toegang is daar niet of nauwelijks te krijgen van de verschillende strijdende partijen. Waar we wel toegang hebben helpen we maandelijks miljoenen slachtoffers van het geweld.